n 2023 verandert het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Doel van het nieuwe GLB is om de landbouw te verduurzamen door toekomstbestendig boeren sterker te belonen. Binnen het GLB zijn twee verschillende regelingen waarvoor je je kunt aanmelden:
In dit artikel lichten we het nieuwe GLB toe. Tevens kun je je aanmelden voor een webinar over het nieuwe GLB met concrete voorbeelden.
Woensdag 9 november a.s. tussen 20.00 en 21.00 uur organiseren FarmConsult, ForFarmers en dealers een webinar over het nieuwe GLB. We praten je bij over wat het nieuwe GLB voor jou betekent. Wat wordt er met ‘toekomstbestendig boeren’ bedoeld en welke financiële gevolgen en kansen heeft het nieuwe GLB? We bespreken opties voor het bouwplan, waaronder speciale mengsels, komen met een paar voorbeelden van bedrijfssituaties en benoemen de mogelijkheden voor het behalen van een hogere premie. Dit webinar is bedoeld voor alle veehouders met grond. De voorbeelden die we bespreken komen vanuit de sector herkauwers, maar ook varkenshouders of pluimveehouders zijn van harte welkom om deel te nemen. Aanmelden is kosteloos en kan tot 8 november via deze aanmeldpagina.
Het nieuwe GLB bestaat uit een basispremie voor alle landbouwpercelen, inclusief landschapselementen zoals bosjes, houtwallen, poelen en dergelijke, wanneer je aan de randvoorwaarden voldoet. De hoogte van de basispremie is nog niet bekend, maar zal lager zijn dan de huidige basisbetaling (waarschijnlijk 220 euro per ha ). Heb je recht op de basispremie? Dan krijg je voor de eerste 40 hectare van jouw subsidiabele grond een extra betaling. Het gaat om ongeveer 54 euro extra premie per hectare. Jonge landbouwers krijgen bovendien een extra vast bedrag bovenop de basispremie als zij in het huidige GLB nog niet de 5 jaar hebben volgemaakt.
Aanvullend is een extra bedrag per hectare te verdienen via de eco-regeling met eco-activiteiten, waarvoor je enkel in aanmerking komt als je ook voldoet aan de basispremie. Hierbij kun je kiezen uit tweeëntwintig verschillende eco-activiteiten die passen bij jouw bedrijf. Deze eco-activiteiten dragen bij aan de vijf pijlers: biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. Voor elk doel moet je een minimaal aantal punten behalen om te voldoen aan de instapeis. Als je de punten voor de instapeis hebt behaald, kun je aanspraak maken op een bronzen, zilveren of gouden premie. Naar verwachting zijn de bedragen van de premies als volgt:
Dit bedrag per hectare komt dus bovenop de basispremie en de 54 euro extra premie voor de eerste 40 hectare.
Het nieuwe GLB is nog in ontwikkeling. Het RVO maakt de definitieve voorwaarden en bedragen in oktober 2022 bekend. Tussen 1 maart 2023 en 15 mei 2023 moet je bij RVO doorgeven welke eco-activiteiten je gaat uitvoeren.
Heb je vragen over het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid of wil je advies over het behalen van een hogere premie? FarmConsult heeft een rekentool om samen met jou te bepalen welke eco-activiteiten praktisch het beste past bij het bouwplan van jouw bedrijf. Neem contact op met je specialist, accountmanager of regionale ForFarmers dealer of schrijf je in voor het webinar op woensdag 9 november a.s. We helpen je graag verder.