Waar ben je naar op zoek?

Baanbrekend idee: warmteterugwinning via een glazen kanaal in het centrale luchtkanaal

Persbericht Persbericht14-5-2018

Boerderij ForFarmers Innovatiefonds keert zes prijzen uit

Via het Innovatiefonds stimuleren Boerderij en ForFarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Gedurende het jaar kan iedereen innovaties indienen. Twee keer per jaar beoordeelt een onafhankelijke jury de actuele inzendingen. Dit keer zit er ook een baanbrekend idee bij: de warmtewisselaar van glas. Varkenshouder Bart Keustermans uit Alphen (N.-Br.) ontvangt deze prijs voor zijn idee van warmteterugwinning via een glazen kanaal in het centrale luchtkanaal van de biggenstal. Het Innovatiefonds reikte tevens één prestigeprijs en vier aanmoedigingsprijzen uit.

Voor de bouw van een nieuwe gespeende biggenstal met 1.785 plaatsen zocht Keustermans naar een simpele manier voor terugwinning van warmte uit de afgezogen stallucht. Stallucht is gemiddeld 25 tot 28 graden en wanneer deze lucht direct naar buiten afgevoerd wordt, gaat er veel energie verloren. In de wetenschap dat glas de eigenschap heeft om warmte over te dragen, bedacht Keustermans een manier om afgevoerde warmte te benutten. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op de stookkosten en daarmee op de benodigde energiebronnen.

Beter stalklimaat dankzij innovatieve warmtewisselaar

In het reguliere luchtkanaal van de stal zijn twee glazen kanalen gemaakt. De verse, koude lucht komt via twee dak-kokers in de glazen kanalen. De warme, af te voeren lucht stroomt door het luchtkanaal naar de luchtwasser en wisselt warmte uit met de binnenkomende lucht aan de andere kant van het glas. Het gevolg is dat de verse lucht vanzelf opwarmt. De opgewarmde lucht wordt vervolgens door het ventilatieplafond de stallen ingezogen. Door de warmere lucht kan Keustermans wat harder ventileren op minimumniveau en zijn de temperatuurverschillen kleiner. Dit werkt positief op het stalklimaat. Uit de eerste metingen blijkt dat de lucht zo’n 13 tot 15 graden opgewarmd wordt bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Bij temperaturen boven de 20 graden wordt boven het plafond een extra inlaat geopend, waardoor het glazen kanaal niet langer als inlaat functioneert.

Jury prijst veelzijdigheid van de innovatie

De jury reageert enthousiast op deze innovatie. Jurylid Robert Bodde: “Vooral de veelzijdigheid van de innovatie is bijzonder. De innovatieve toepassing bevat nieuwe materialen, geen roestvrijstaal zoals bij reguliere warmtewisselaars, en is op een nieuwe wijze toegepast (een extra kanaal in de centrale afzuiging). De warmtewisselaar is tegen lage kosten (in totaal was
Keustermans ongeveer €4.000,- kwijt) breed inzetbaar. Op nagenoeg alle zeugenbedrijven waar afdelingen gespeende biggen en kraamafdelingen gegroepeerd zijn, of gezamenlijk lucht afgezogen wordt, is deze innovatie bruikbaar. Het is waarschijnlijk het meest eenvoudige en goedkope systeem om warmte uit stallucht terug te winnen.”

Lees meer over deze innovatie. 

Prestigeprijs voor de kuilslurf

De ‘kuilslurf’ van Jelger Zielhorst uit Hengelo (Gld) is beloond met de prestigeprijs. Jelger ontwikkelde de kuilslurf om broei in de kuil en daarmee kwaliteitsverlies van het kuilvoer tegen te gaan. De slurf sluit de kuil volledig af - ter voorkoming van broei – om de kwaliteit van het kostbare voer zo goed mogelijk te behouden. De kuilslurf is gemaakt van kunststof tentzeil en wordt gevuld met grindzand dat niet bevriest. De slurf wordt gedragen door een zelf ontworpen ijzeren constructie en kan simpel worden verlegd met de palletvork op een shovel of voorlader. Het verleggen vraagt nauwelijks arbeid of kracht, de klus is binnen twee minuten geklaard. Lees meer over deze innovatie.

Vier aanmoedigingsprijzen

De ideeën van Rene van Eijden uit Leusden (fris verwarmd drinkwater voor melkkoeien bij robotmelken), Wiljo Hepping uit Nieuweroord (machines die het gebruik van toptexkleden vergemakkelijken bij afdekken van aardappel- en bietenhopen), Jan Hein Nikkels uit Bathmen (strooiselschuif voor het verwijderen van mest onder het volièresysteem bij leghennen) en Richard Voorhorst uit Nieuw Heeten (voerbandmixer voor het mengen van voer voor melkkoeien) zijn beloond met de aanmoedigingsprijs.

Wilt u ook een innovatie indienen? Vul dan het aanmeldformulier in.

Afbeelding: Innovatiefonds Boerderij ForFarmers