Waar ben je naar op zoek?

Drieveld BV wint de ForFarmers Agroscoopbokaal Varkens 2022

Persbericht Persbericht25-5-2022

Resultaat door een scherp oog voor dieren en de kleinste details

De familie Godrie uit Wouw wint met hun varkensbedrijf Drieveld BV de Agroscoopbokaal Varkens 2022. Zij winnen de Agroscoopbokaal omdat zij 93,5% worpen met 13 of meer gespeende biggen bij de zeugen in combinatie met een uitzonderlijk lage uitval realiseren. Een scherp oog voor dieren en de kleinste details kenmerken ondernemer Niels Godrie.

Het varkensbedrijf Drieveld BV telt 580 zeugen en 6.000 vleesvarkens. Samen met de vader van Niels en een medewerker runt de familie Godrie het varkensbedrijf dat uitsluitend brijvoer en bijproducten verstrekt aan de varkens.

Drieveld BV wint de ForFarmers Agroscoopbokaal Varkens 2022

Optimaal dierwelzijn de basis van goede resultaten

Typerend voor ondernemer Niels Godrie is dat hij kritisch is op de kleinste details en vooral de dieren op nummer één zet. De zeugen worden individueel gevoerd met voerstations in een strostal. Niels vertelt: “De zeugen worden twee keer gescreend in de dracht, één keer vlak na het dekken en één keer halverwege de dracht. Zo zorgen we voor een optimaal welzijn van onze zeugen”. Na geboorte van de biggen heeft biestmanagement de prioriteit om de uitval zo laag mogelijk te houden.

Maximaal resultaat met een zo scherp mogelijke kostprijs

De cijfers liegen er niet om. Varkensspecialist Dick Verbeek legt uit: “Drieveld BV realiseert 93,5% worpen met 13 of meer gespeende biggen bij de zeugen. In combinatie met een uitval bij de zeugen van 3,4% en een uitval bij de biggen voor spenen van 6,8% kunnen we spreken van een terechte winnaar van de Agroscoopbokaal.” Naast de goede cijfers is gekeken naar de ondernemer van het varkensbedrijf. “Niels heeft een sterke kijk op dieren en stelt daar zijn managementzaken op bij. Er wordt gelet op de kleinste details. Samen met Niels kijk ik doorlopend naar de zwakste schakel op het bedrijf. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat deze zwakste schakel weggenomen wordt door de voersamenstelling daarop aan te passen”, aldus de specialist.

Themajaar Zeug&Zo

Het jaar 2022 is bij ForFarmers voor de varkenssector het themajaar Zeug&Zo. Daarbij ligt de focus op alle facetten rondom het houden van zeugen. Gecombineerd met de recente update van de NOVA-zeugenvoeraanpak met de bijbehorende NOVA- en Protect VS voerlijnen werkt ForFarmers zo samen met varkenshouders aan goede resultaten. Met maandelijkse thema’s stuurt ForFarmers gericht op zeug- en bigvitaliteit en uiteindelijk de hoogste levensproductie. Drieveld BV is met de winst van de Agroscoopbokaal Varkens een voorbeeld voor anderen binnen de sector.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2022 kent acht winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee, vleespluimvee (ForFarmers De Hoop) en pluimvee vermeerdering (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2022 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 31 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.