Waar ben je naar op zoek?

Extra melkrobotkoeling wint prijs Boerderij ForFarmers Innovatiefonds

28-8-2017
Afbeelding: Innovatieprijs Marcel Brookhuis
De melkrobotkoeling bij Brookhuis

Via het Innovatiefonds stimuleren vakblad Boerderij en ForFarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Half augustus heeft een onafhankelijke jury de ingezonden ideeën beoordeeld. Marcel Brookhuis, melkveehouder in Haren (Dld) won een aanmoedigingsprijs (1.000 euro) voor zijn innovatie “melkrobotkoeling”.

Op het melkveebedrijf van Brookhuis had de melk een te hoge zuurtegraad (door beschadiging  van vetbolletjes) door met name de lange afstand van de melkrobot naar de melkkoeltank. Bij warme melk treedt dit sneller op dan bij koude melk. Hierdoor kwam Brookhuis op het idee om de melk te koelen voordat het van de robot naar de tank gepompt wordt. Via een roestvrijstalen behuizing met waterkoeling om de melkslangen waar de melk doorloopt, wordt de melk gekoeld. Tevens vindt er koeling plaats door warmte-uitwisseling met een groot oppervlakte omdat per kwartier een melkleiding door de koeling gaat. De aanpassing blijkt succesvol, de zuurtegraad daalde van 0,9 naar 0,6. Brookhuis beschikte al over een voorkoeler. Nu wordt de melk tweemaal voorgekoeld. Eerst kwam de melk met 17°C in de tank, nu met 11°C. Het geeft naast een lagere zuurtegraad ook een extra energiebesparing. Het gebruikte water (eigen bronwater) gaat als drinkwater naar de koeien. De benodigde hoeveelheid water kan Brookhuis zelf met een kraan instellen. Er is echter (samen met de tweede voorkoeler) nooit meer water nodig dan de koeien kunnen drinken.  

Volgens de jury een prima idee, toepasbaar voor melkveebedrijven met een vergelijkbare situatie: een melkrobot op (grote) afstand van de melktank met voorkoeler.