Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers biedt met Health Protect een nieuwe voeroplossing voor melkveebedrijven die het celgetal willen verlagen

Persbericht Persbericht21-12-2021

ForFarmers biedt met Health Protect een nieuwe voeroplossing voor melkveebedrijven die het celgetal willen verlagen. Dit product is effectief wanneer het celgetal is verhoogd door zogeheten grampositieve bacteriën. Door toevoeging van Health Protect aan het melkveerantsoen daalt het celgetal binnen vier weken met 50.000 cellen/ml.  Dit helpt zowel melkveehouders die door de nieuwe celgetalbepaling vanaf 1 januari 2022 tegen de kritische grens van 400.000 cellen aanlopen, als melkveehouders die preventief het celgetal willen verlagen voor een betere melkproductie.

Uierontsteking is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de melkveehouderij. Een mindere uiergezondheid wordt gekenmerkt door een verhoogd celgetal. Health Protect werkt op basis van middellange ketenvetzuren. Door de specifieke samenstelling blijkt dit product veel effectiever te werken tegen veelvoorkomende grampositieve bacteriën (o.a.Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus en Coagulase-negatieve stafylokokken) dan producten die tot nu toe beschikbaar zijn. Daarvoor moet de basis voor goede uiergezondheid uiteraard op orde zijn, namelijk een goede hygiëne en goede melktechniek. ForFarmers is in afwachting van een patent op dit unieke product.

Resultaat praktijkonderzoek: celgetal daalt met 50.000 cellen/ml

De werking van Health Protect is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek en getest in praktijk-onderzoek op tien melkveebedrijven waar hygiënisch en met een goede melktechniek wordt gewerkt. Na inzet van Health Protect daalde het celgetal na 4 weken met 50.000 cellen/ml. Dit resultaat werd naderhand ook consequent behaald op andere bedrijven die het product gebruikten. Ook laat het onderzoek zien dat niet alleen het celgetal daalt, maar ook het percentage nieuwe uierinfecties daalde met 35%.

Meer energie voor melkproductie, minder uierinfecties

Per 1 januari 2022 gaat QLIP het celgetal in de melk bepalen aan de hand van de Europese standaard. De verwachting is dat hierdoor de celgetalbepalingen gemiddeld 12 procent hoger zullen uitvallen. Melkveebedrijven met een celgetal van rond de 350.000 cellen lopen door de nieuwe celgetalbepaling dus het risico om tegen de EU norm van maximaal 400.000 cellen/ml aan te lopen en kunnen daardoor acuut een probleem krijgen met de levering van hun melk. Inzet van Health Protect helpt melkveehouders die in de kritische zone zitten om onder de limiet van 400.000 cellen te blijven.

Het product kan echter voor een veel grotere groep melkveebedrijven belangrijke voordelen opleveren. Door verlaging van het celgetal kan productieverlies worden voorkomen. Health Protect ondersteunt de uiergezondheid door de infectiedruk te verlagen, waardoor koeien minder energie kwijt zijn aan het bestrijden van (beginnende) uierontsteking. Het is wetenschappelijk onderzocht dat verlaging van het celgetal met 50.000 cellen/ml tussen de 0,2 en 0,6 liter extra melk oplevert.

Gemakkelijk aan het rantsoen toe te voegen

Health Protect zit in het mineralenmengsel Univit Uier van ForFarmers of kan worden toegevoegd aan het maatwerkmeel Blendix of Selectmeel. Health Protect is Non-Gmo en is dus ook geschikt voor VLOG en VLOG EU. Het product is exclusief verkrijgbaar via ForFarmers.