Waar ben je naar op zoek?

Jan Coninx wint ForFarmers De Hoop Agroscoopbokaal Vleespluimvee 2023

Persbericht Persbericht3-5-2023

Op zoek naar de laatste procenten om onderscheidend te zijn

Vleeskuikenhouder Jan Coninx uit Kinrooi (België) wint de Agroscoopbokaal Vleespluimvee 2023. De overgang naar een andere voersamenstelling heeft geleid tot de zeer goede technische resultaten. Afgelopen jaar was de gecorrigeerde voederconversie (vc 1500) 1,08. De kuikens groeiden gemiddeld 68 gram per dag en wogen gemiddeld 2.648 gram bij aflevering. Zijn gedrevenheid en zoektocht naar de laatste procenten maken hem de terechte winnaar.

 

Jan Coninx wint Agroscoopbokaal Vleespluimvee 2023. Voor de vleespluimveetak, ForFarmers de Hoop, is Nederland en België op dit moment één werkgebied. De beelden zijn gemaakt in België, waar stalbezoek momenteel wel is toegestaan.

Ondernemen is ook een sprong in het diepe durven wagen

In 2001 heeft Jan Coninx zijn bedrijf gekocht en is gegroeid van 50.000 naar 136.000 reguliere vleeskuikens. In 2021 is Coninx overgestapt naar De Hoop (nu ForFarmers De Hoop). ”Sinds deze overstap heb ik rechtstreeks contact met de slachterij, waarmee ik de afzet in eigen hand heb. Dit was best een spannende keuze, want ik was gewend aan contracten en ingebouwde zekerheden, maar het heeft uiteindelijk heel goed uitgepakt. Ik heb een veel beter rendement dan voorheen."

Nog niet eerder zulke goede resultaten

In 2022 realiseert Coninx stabiele resultaten op alle kengetallen. Een scherpe en stabiele voederconversie van 1,08 (VC 1500), weinig afkeur (0,3%), hoge groei en prima voetzoolscores. Coninx heeft al meerdere rondes geen antibiotica in hoeven zetten. Vleeskuikenspecialist Flamur Llapashtica: “De gezondheid van de kippen staat bij Coninx veruit op nummer één. Als hij ook maar iets afwijkends opmerkt bij de kippen onderneemt hij direct actie. We spreken elkaar regelmatig en gaan samen op zoek naar die laatste procenten die nodig zijn om onderscheidend te zijn. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Zo versterken we elkaar en kunnen we kort op de bal spelen.”

Toekomstdromen

Jan Coninx: “Mijn doel is om het iedere ronde zo goed mogelijk te doen. In de toekomst hoop ik dat één van mijn zonen het bedrijf kan overnemen als hij dat wil. Daarom ligt mijn focus nu op zo toekomstbestendig mogelijk ondernemen.” Lees hier meer over Jan Coninx

 

Afbeelding: FamilieConinx_Agroscoopbokaalwinnaar vleespluimvee
Jan Coninx met partner Sofie Geutjens en hun zoons Jelle (links) en Martijn.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent zeven winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2023 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 11 mei vond de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.