Waar ben je naar op zoek?
Winnaars Agroscoopbokaal 2017
Yvon Jaspers en de winnaars van de Agroscoopbokaal 2017

Yvon Jaspers reikt Agroscoopbokalen ForFarmers en Reudink uit

9-5-2017

Acht ondernemers in het zonnetje gezet

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zwartsluis werden dinsdag 9 mei de winnaars van de Agroscoopbokaal 2017 bekendgemaakt. Zeven ondernemers uit verschillende sectoren ontvingen de ForFarmers Agroscoopbokaal vanwege hun uitzonderlijke resultaten. Reudink, de biologische tak van ForFarmers, reikte voor het eerst deze onderscheiding uit aan een vooruitstrevende ondernemer in de biologische sector. De winnaars kregen de bokalen uit handen van Yvon Jaspers.

Winnaar melkveesector: Hoogste productie per koe per dag

Met fluctuerende melkprijzen en mogelijke invoering van fosfaatrechten staat één ding als een paal boven water: een hoge melkproductie met gezonde koeien loont. Met elke liter meer, wordt geld verdiend en gaat de efficiëntie omhoog. Daarom was deze keer het beste resultaat op ‘hoogste productie per koe per dag’ het criterium. Met een rollend jaargemiddelde over 2016 van 12.815 kg per koe met 3,94% vet en 3,40% eiwit is de familie Holmer uit Laren (Gld.) de absolute winnaar van de Agroscoopbokaal 2017. Met 41,5 kg melk per koe per dag behaalde Holmer het beste resultaat van alle Agroscoop-deelnemers. Lees meer of bekijk de video van de familie Holmer.

Winnaar melkgeitensector: Grootste stijging kg vet + eiwit in topsegment
Melkgeitenbedrijf Guichelaar
uit Elim (Dr.) zit al jaren in de top 10 van ForFarmers wat betreft hoogste kg vet+eiwitproductie bij melkgeiten en binnen die top 10 hebben zij in de laatste vijf jaar de grootste stijging gemaakt. Daarnaast scoren ze ook een nummer twee positie op voerwinst. Jan-Harm had van jongs af aan (hobby)geiten op het melkveebedrijf van zijn ouders. Overname hiervan bleek niet mogelijk, maar de passie voor het boerenbedrijf en de geiten bleef. Tien jaar geleden besloot hij om, samen met zijn vrouw, de sprong te wagen in de melkgeitensector. Nu hebben ze een goedlopend bedrijf met zo’n 480 melkgeiten en 125 opfokgeiten. Je ziet en merkt hoe trots ze zijn dat ze het bedrijf samen hebben opgebouwd en er als gezin met veel plezier in werken. Bekijk de video van de familie Guichelaar.

Winnaar vleesveesector: Continue topkwaliteit door vakmanschap en samenwerking
Familie Lenferink-van Klooster
uit Fleringen (Ov.) staat al jarenlang garant voor topkwaliteit luxe roodvlees. De ondernemers hebben hun eigen visie op wat nodig is voor de gezondheid en het welzijn van hun dieren en werken met veel vakmanschap en gedrevenheid aan elk detail om uitstekende technische resultaten te blijven behalen. De Blonde d’Aquitaine en Belgisch Blauwe stieren zijn ruim behuisd en de strohokken bieden veel comfort. In de ketenaanpak kiezen de vleesveehouders voor partners dicht bij huis. Daarbij draait het om een duurzame samenwerking op basis van vertrouwen en korte communicatielijnen. De jonge stiertjes halen ze met eigen vervoer op bij veehouders in de nabije omgeving. Met dezelfde, voor de dieren bekende, veewagen leveren ze de afgemeste stieren zelf af aan de slachterij, waardoor de dieren nauwelijks stress ondervinden. Dit alles komt ten goede aan de smaak en de kwaliteit van het vlees dat bij topslagers tot ver buiten de regio in de vitrine ligt. Bekijk de video van de familie Lenferink.

Winnaar varkenssector: Topproductie biggen per zeug per jaar
Wim en Gerjo Wolters
uit het Gelderse Laren gaan voor technisch topresultaat. In 2016 wisten zij maar liefst 34,4 biggen per zeug per jaar te spenen. Samen met hun medewerker sturen ze met voer en voerschema op een goede uierkwaliteit en biest-/melkproductie van de zeug. Het kraamstal­management krijgt veel aandacht, evenals de biestopname van ook de kleinste biggen. Dat resulteert in een zeer hoog gemiddelde van 16,0 levend geboren biggen per worp naast een hoge worpindex van 2,46 en een gemiddeld uitvalpercentage van 12,75% vóór spenen. Sterk is dat ten opzichte van 2015 het aantal levend geboren biggen met 0,5 big is gestegen en de uitval 2% is gedaald. De ondernemers willen in de top van de zeugenhouderij blijven meedraaien. Bekijk de video van de familie Wolters.

Winnaar legpluimveesector: Meest duurzame koppel leghennen
Samen met haar medewerkers is de familie Zuidema uit Onstwedde (Gr.) erin geslaagd om met een gezond koppel een productie van 500 eieren per opgezette hen, zonder rui, op 100 levensweken te behalen. Dat is alleen mogelijk bij een goede samenwerking in de hele keten. Niet alleen de genetica van de dieren (Dekalb White van ISA) is daarbij van belang. Ook de opfok van de jonge dieren door Het Anker draagt bij aan dit succes. Met de inzet van de Maximalijn van ForFarmers is het gelukt om tegen een zo scherp mogelijke voederconversie een zo optimaal mogelijk eigewicht te realiseren. Hiermee heeft de familie Zuidema van zomer 2015 tot februari 2017 het meest duurzame koppel hennen gehouden. Bekijk de video van de familie Zuidema.

Winnaar vleespluimveesector: Gezonde kuikens en efficiënte voedselproductie
De familie Sligman
uit Markelo (Ov.) hanteert de stelregel dat je gezonde dieren nodig hebt om kwaliteit te produceren en daar handelt ze ook naar. Ginie Sligman verzorgt samen met haar moeder Gerda en dochter Mayra (18) de vleeskuikens zo goed dat er op het bedrijf al ruim een jaar geen antibiotica is gebruikt. De kuikens hebben een hoge gezondheidsstatus en gezonde voetzolen. De voetzoolscore was met een jaargemiddelde van 33 prima. De gemiddelde technische resultaten over 2016 laten zien dat de familie Sligman zeer goed scoort op duurzaamheid. De gecorrigeerde voederconversie (vc 1500) was 1,132. De kuikens groeiden gemiddeld 68 gram per dag en wogen gemiddeld 2.769 gram bij aflevering. Opvallend is dat de resultaten zeer stabiel zijn. De gecorrigeerde vc schommelde de afgelopen 8 koppels tussen de 1,192 en de 1,073. Bekijk de video van de familie Sligman.

Winnaar loonwerk: Voorloper in personeelsbeleid en innovatie
Loonbedrijf Almen-Harfsen
uit Almen (Gld.) is één van de oudste coöperatieve loonbedrijven van Nederland en tegelijkertijd een voorloper in personeelsbeleid en innovatie. Een gestroomlijnde organisatie en tevreden medewerkers die dicht bij de klanten staan, staan hoog in het vaandel voor bedrijfsleider Freddie Heuvelink. Het bedrijf weet de 20 personeelsleden jaarrond aan het werk te houden door ook buiten de piekperiodes van het agrarisch loonwerk voldoende opdrachten te generen, waaronder bermonderhoud voor gemeentes. Op het gebied van innovaties toont Almen-Harfsen ondernemerschap en het juiste gevoel om uit de vele innovaties in de mechanisatiebranche te investeren in vernieuwingen die aanslaan in de praktijk. Een voorbeeld is mestscheiding op het boerenbedrijf. Met de recente investering in de Veriscan (plaatsspecifieke bodemanalyse) toont Almen-Harfsen dat men risico durft te nemen en voorop wil lopen in nieuwe ontwikkelingen als precisielandbouw. Bekijk de video van loonbedrijf Almen-Harfsen.

Winnaar biologische sector: Vooruitstrevende ondernemer in de biologische sector
Legpluimveehouders Aart en Jasmijn van den Ham uit Wildervank (Gr.) lopen als biologisch ondernemer voorop in nieuwe ontwikkelingen. Zij gaan altijd voor het beste en maken intensief gebruik van de kennis en het advies van Reudink. Op basis van enkelvoudige grondstoffen en aanvullend mengvoer wordt op het bedrijf dagelijks het optimale rantsoen voor de hennen samengesteld. Zo is Van den Ham in staat om samen met de specialisten van Reudink voortdurend de resultaten te verbeteren. De hennen leggen bijna 20 eieren per opgezette hen meer dan het Reudink-gemiddelde en doen dit zeer efficiënt, wat blijkt uit een scherper dan gemiddeld voerverbruik per geproduceerd ei. De familie neemt zowel de enkelvoudige grondstoffen als het complete mengvoer via Reudink af. Daarnaast zoekt zij rechtstreeks contact met regionale akkerbouwers om transportafstanden van grondstoffen en mest te verkleinen en daarmee het energieverbruik en de CO2-emissie te verminderen. De instelling van de pluimveehouders sluit naadloos aan op de missie van Reudink: ‘leaders in organic farming’. Bekijk de video van de familie van den Ham.

Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialist van ForFarmers heeft toegang tot deze cijfers, zodat hij/zij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en plant de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd. Met ingang van dit jaar is Reudink ook aangesloten. Zij beloont de meest vooruitstrevende ondernemer in de biologische sector. 

Bekijk de video’s van alle winnaars op het YouTube-kanaal van ForFarmers.