Waar ben je naar op zoek?

Apollo Final: Speciaal voer voor de laatste vier levensdagen

Sector Nieuws Sector Nieuws8-3-2019

Veel vleeskuikenhouders zullen het herkennen: de kuikens zijn op tijd nuchter gezet, maar toch wordt er een aantal volle voerkroppen vastgesteld door de slachterij. Jammer voor de vleeskuikenhouder én voor de slachterij. ForFarmers heeft nu de oplossing: Apollo Final, een speciale voersoort voor de laatste vier levensdagen van uw vleeskuikens.

Apollo Final, voer voor de laatste vier dagen voor het wegladen

Nuchtere vleeskuikens zijn hét uitgangsmateriaal voor pluimveeslachterijen. Maar goed nuchter zetten, is een vak apart. In de praktijk worden regelmatig volle voerkroppen aangetroffen, de kuikens zijn dan onvoldoende nuchter op het moment van slachten. Willem Tel, Manager Agri van pluimveeslachterij Esbro, riep de veevoerindustrie in 2018 op om een nieuw eindvoer te ontwikkelen. Willem Tel: “Het goed nuchter zetten van kuikens is heel belangrijk voor de voedselveiligheid. We weten dat dit lastig is, omdat je al gauw resten van granen terugvindt in het karkas. Te lang nuchter zetten werkt ook niet, omdat vleeskuikens dan in het strooisel gaan pikken. Dan vind je dat strooisel in de kroppen. Om kuikens met weinig voerresten te kunnen slachten, mag het eindvoer geen hele granen bevatten.”

Eindvoer zonder hele granen

ForFarmers ging met deze oproep aan de slag en ontwikkelde een nieuwe voersoort speciaal voor de laatste vier levensdagen van het kuiken: Apollo Final. Dit nieuwe eindvoer heeft een heel fijne structuur en bevat geen hele granen. Het bevat daarnaast minder vezels en een aangepaste mineralenverhouding. En dat betekent dat er, 6 tot 8 uur na het nuchter zetten, minder voerresten aanwezig zijn in het kuiken.

Winst in de praktijk

De afgelopen maanden testte ForFarmers Apollo Final bij meerdere klanten in de praktijk. Daarbij werd de laatste voerbestelling vervangen door Apollo Final. Een vleeskuikenhouder uit Salland, waarvan de kuikens bij Plukon in Goor geslacht worden, is positief over de Apollo Final: “Ondanks het goed nuchter zetten, gebeurde het geregeld dat we kuikens afleverden met 1 tot 2 procent voerkroppen. Dat is heel jammer want dan mis je toch een halve cent toeslag. Met Apollo Final pak ik makkelijker de halve cent extra en dat is toch bijna 800 euro per ronde. Bijkomend voordeel is dat Apollo Final goedkoper is dan het eindvoer, dit scheelt ook nog een halve cent per kuiken.”

Nuchtere kuikens, minder afkeur

De belangrijkste vraag bij de praktijkproeven was natuurlijk het percentage voerkroppen. Dit daalde op het merendeel van de testbedrijven. Zo levert Apollo Final voor zowel slachterij als pluimveehouder een mooi resultaat. De pluimveehouder loopt geen toeslagen mis en er zijn minder verliezen voor de slachterij omdat de kuikens nuchter zijn.

Apollo, een complete voerlijn

Met de toevoeging van Apollo Final is de Apollo-productlijn compleet. Van Pré-start tot eindfase is de samenstelling van het Apollo-voer afgestemd op de wisselende behoeftes van het vleeskuiken. Zo werken we samen aan de beste resultaten voor uw kuikens, uw bedrijf en de slachterij.

Apollo: goed voer voor fitte kuikens.