Waar ben je naar op zoek?

Focus op gezonde fitte kuikens met Apollo

Sector Nieuws Sector Nieuws1-8-2019
Afbeelding: 02_Apollokip in ruimtepak

De vleeskuikens van tegenwoordig hebben, door de enorme genetische vooruitgang, andere nutritionele behoeftes dan de kuikens van enkele jaren geleden. Daarom introduceerde ForFarmers vorig jaar Apollo; een vernieuwd voerprogramma voor reguliere vleeskuikens met nog meer focus op fitte kuikens die gezond en efficiënt groeien. Het Apollo voerprogramma is inmiddels geïntroduceerd in vier landen: Nederland, Duitsland, Engeland en België. Wat zijn de resultaten na één jaar?

Apollo is speciaal ontwikkeld voor fitte kuikens met een gezonde maag- en darmflora, lage uitval, sterke poten en gezonde voetzolen. Vanaf het eerste levensuur krijgen de kuikens alles wat ze nodig hebben. De Apollo-Prestart voor de eerste 100 levensuren, garandeert een goede start; een randvoorwaarde voor een gezonde en efficiënte groei en de beste resultaten. Daarbij zijn er minder schakelmomenten in het voerprogramma. Er zijn geen voerwisselingen op momenten dat er ent-reacties kunnen optreden of wanneer de coccidiosedruk hoog is. Door op slimme momenten te schakelen, verkleint Apollo de kans op stress en ziekte bij de kuikens.

Tevreden klanten

Op 30 april 2018 is het Apollo voerprogramma gelijktijdig in Nederland, Duitsland en Engeland gelanceerd. En met succes. De resultaten op het boerenerf gingen met name in Engeland als een raket omhoog. Daardoor was een vergelijking met de Apollo 11, het ruimtevaartschip dat als eerste de maan bereikte, snel gemaakt. “Sinds de lancering van Apollo zien wij een enorme verbetering in de voederconversie, met zeker 10 punten”, vertelt Andrew Burley, Sales director Pluimvee in Engeland. “Daarnaast is de groei van de dieren fors toegenomen.” Burley merkt dat klanten erg enthousiast worden van de verbeterde resultaten. “Ze zien een duidelijk lagere uitval, een teken dat de dieren goed gezond zijn.”

Slimme schakelmomenten

Naast een verbetering in voederconversie en lagere uitval, valt in Nederland en Duitsland ook de sterk verbeterde voetzoolscore op. De voetzoolscore was de laatste jaren al prima, maar we zien nu ook minder spreiding en een gemiddelde jaarscore van 41 is gewoon goed. Droog strooisel en goede voetzolen komt de gezondheid van de dieren en het werkplezier zeker ten goede. De verbeterde resultaten en slimme schakelmomenten worden ook opgemerkt door dierenartsen in het veld. “Dierenartsen geven aan dat de schakelmomenten nu veel beter doordacht zijn”, vertelt Rinze Exterkate, productmanager vleespluimvee in Nederland. “Vooral rond dag 20 zagen we voorheen meer problemen. Dit is de periode waarin ent-reacties plaatsvinden en de coccidiosedruk groot is. Het is eigenlijk heel logisch om juist dan niet te schakelen.” 

Afbeelding: Apollo FFDH schakelmomenten

Legere voerkroppen

In Nederland en Duitsland is ook Apollo Final toegevoegd aan het assortiment. Final is een voersoort speciaal voor de laatste vier dagen voor het slachten. Het voer bevat geen hele granen en een andere mineralensamenstelling, waardoor de dieren fitter maar ook met legere voerkroppen op de slachterij arriveren. Exterkate: “Door het gebruik van Apollo Final zien we nog minder volle voerkroppen op de slachterij.”

Na de introductie in Nederland, Duitsland en Engeland is het Apollo-voerprogramma afgelopen voorjaar ook in België gelanceerd. Ook hier zijn de eerste reacties van klanten en de resultaten van hun dieren positief.
 

Afbeelding: Tabel Apollo resultaten na 1 jaar NL