Waar ben je naar op zoek?

Bens BoerderEi beloond met agroscoopbokaal voor duurzaam ondernemen

Sector Nieuws Sector Nieuws17-5-2018

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2018 zijn vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beesd bekendgemaakt. Bens BoerderEi heeft de prijs in de sector legpluimveehouderij gewonnen, die dit jaar in het teken staat van duurzaamheid. Yvon Jaspers reikte de bokaal aan hen uit.

Cradle to cradle gedachte

Bens BroederEi is gevestigd in Haps. Hugo en Rianne Bens leiden, tezamen met hun zoon en dochter en een vaste medewerkster, het legpluimveebedrijf. In volière huisvesting houden zij 110.000 LSL hennen.

“Wat wij belangrijk vinden is dat wij de wereld net zo goed achterlaten als wij hem hebben gekregen, of nog een stukje beter” vertelt Hugo Bens. “Wij ondernemen daarom vanuit de Cradle to Cradle gedachte.”
De kern van het Cradle to Cradle principe ligt in het concept; afval is voedsel. Restproducten moeten worden hergebruikt of moeten energieneutraal zijn. Hugo: “De daken van onze stallen zijn voorzien van zonnepanelen. Hiermee wekken wij 55% van de benodigde stroom zelf op. Daarnaast gebruiken wij droogtunnels en warmtewisselaars, waardoor we meer dan 50% minder ammoniak en fijnstof uitstoten dan is toegestaan.”
De mest wordt op het bedrijf gedroogd tot korrels. Hiermee wordt afval omgezet in een waardevol product. Daardoor wordt een bijdrage geleverd aan het sluiten van de kringloop.

Omgevingsbewust ondernemen

Om ook het publiek te betrekken bij de Cradle to Cradle gedachte is er naast de eierautomaat een paneel geplaatst waarop consumenten kunnen zien hoeveel stroom er opgewekt wordt door middel van de zonnepanelen. Hugo: “Een deel onze eieren schenken wij aan de lokale voedselbank.
En in de nieuw gebouwde ontvangstruimte ontvangen wij groepen, die we tevens een rondleiding geven op het bedrijf.”

Naast inspanningen om op bedrijfsniveau zo omgevingsbewust mogelijk te ondernemen, zet Bens zich ook in voor een duurzame sector. De familie zet zich actief in om zowel de pluimvee- als de agrarische sector te promoten. Zo is Hugo o.a. voorzitter van de LTO/NOP kring leghennenhouders en promoot Rianne vol passie en enthousiasme het Nederlandse ei en de legpluimveesector via o.a. Mmmeggies.

Bens BoerderEi wint de Agroscoopbokaal omdat zij de ‘meest omgevingsbewuste legpluimveehouders’zijn.