Waar ben je naar op zoek?

Bouma 'De Slothoeve' beloond met agroscoopbokaal

Sector Nieuws Sector Nieuws10-5-2019

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2019 zijn vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beesd bekendgemaakt. De familie Bouma 'De Slothoeve' heeft de prijs in de sector legpluimveehouderij gewonnen. Yvon Jaspers reikte de bokaal aan hen uit.

Afbeelding: Bouma_winnaar Agroscoopbokaal Legpluimvee 2019

Topprestaties door goed vakmanschap

Goed vakmanschap staat aan de basis van de behaalde technische resultaten bij Pluimveebedrijf Bouma uit het Overijsselse Bergentheim. Samen met zijn vrouw Hendrieëtte en zoon Olaf rondt Siem Bouma jaar in jaar uit koppels af met uitmuntende resultaten die boven de norm liggen die Broederij ’t Anker voor leghennen hanteert. De drie werken zeer gedreven én volgens vaste werkwijze.  Een goede hygiëne en dierverzorging vormen de sleutel: een schone stal, veel controlemomenten en vooral rust voor de hennen.

Dat deze aanpak werkt blijkt wel uit de cijfers. Al vier koppels op rij kan Bouma topprestaties overleggen. Het laatste afgeronde koppel Freiland- en scharrelkippen presteerde enorm goed met respectievelijk 447 en 453 eieren per opgezette hen.

Goede gezondheid van de hennen

De goede gezondheid blijkt tevens uit de leeftijd van de hennen en het aantal weken dat het legpercentage hoger dan 90% is. Beide koppels hebben de 90 weken leeftijd gehaald, waarvan de hennen resp. tot 85 weken en tot 76 weken leeftijd een legpercentage hoger dan 90% hadden. Ook de zittende koppels lijken op deze goede resultaten af te stevenen..

Vakmanschap wordt meesterschap

Toch blijft het bij Siem en Hendrieëtte niet alleen bij vakmanschap. Samen maken zij het bedrijf klaar voor de toekomst. Niet alleen binnen de pluimveesector, ook daarbuiten. Hun drie kinderen krijgen de liefde voor het ondernemerschap én het pluimveevak met de paplepel ingegoten. Zoon Olaf is klaar om het bedrijf over te nemen en ook dochter Anouk en haar man hebben aangegeven interesse te hebben in het bedrijf. Die toekomstbestendige blik en het vermogen kennis en kunde door te geven aan de volgende generatie maakt dat vakmanschap meesterschap wordt. Dit maakt de familie Bouma een terechte winnaar van de Agroscoopbokaal 2019.
 

Pluimveebedrijf Bouma heeft 20.000 scharrelhennen en 33.000 Freilandhennen. Een deel van de eieren verkopen zij via het samenwerkingsinitiatief ‘Vechtdal producten’. Naast de pluimveetak hebben zij een handelsbedrijf in voerwortelen en aanverwante producten bestemd voor particulieren en bedrijven in de paardensector.

Video: hoe behaalt Pluimveebedrijf Bouma al vier koppels op rij deze topprestaties?