Waar ben je naar op zoek?

Droge stallen, gezonde voetzolen

Seizoensnieuws Seizoensnieuws10-11-2020

De strooiselkwaliteit is vaak een goede graadmeter voor de gezondheid van de voetzolen van uw vleeskuikens. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op het gedrag van de kuikens en daardoor natte stallen en voetzoolproblemen kunnen veroorzaken.

Minste problemen in droge stallen

In droge stallen met rul strooisel zien we de minste problemen met voetzolen. Let daarom dagelijks op de kwaliteit van het strooisel. Zijn er veranderingen zichtbaar zoals het dichtslibben van het strooisel, of het ontstaan van natte plekken?
De eerste tekenen van voetzoolproblemen worden vaak rond 12-14 dagen zichtbaar. Veranderingen in het strooisel zijn vaak al eerder zichtbaar.

Tips van onze vleespluimveespecialisten

Lees hier de vijf beste tips van onze vleespluimveespecialisten of bekijk het filmpje

1

Tip 1 - Strooisel

Zorg voor strooisel met voldoende vochtopnemend vermogen, zoals turf, houtkrullen of strobrokjes. En verwijder het kuikenpapier uit de stallen.

2

Tip 2 - Voer

Gebruik voer gericht op droog strooisel en gezonde voetzolen.

Apollo FeetFit-voer is hier een mooi voorbeeld van. De uitgebalanceerde aminozuren zorgen voor een goede eiwitvertering, en de extra toegevoegde vezels stimuleren en vergroten de spier- en kliermaag wat zorgt voor een betere vertering. Dankzij een afgepast mineralenniveau blijft de water-voerverhouding laag. Dit alles resulteert in droog strooisel

3

Tip 3 - Klimaatinstellingen

De klimaatinstellingen in de stallen zijn extreem belangrijk. 
Stel het klimaat in de stal af op de juiste parameters passend bij het jaargetijde. Let hierbij goed op temperatuurverschillen. Met name in voor- en najaar kan het verschil tussen de hoogste dagtemperatuur en de laagste nachttemperatuur enorm zijn.

IJk jaarlijks alle klimaatmeters, inclusief de sensoren voor RV en temperatuur. En let goed op tocht en valplekken van lucht inde stallen. Vaak wordt onderschat hoeveel leklucht kan ontstaan bij deuren, ventilatoren, naden en kieren. Een rookproef kan dit heel eenvoudig zichtbaar maken.

4

Tip 4 - Waternippels

Waternippels zorgen met regelmaat voor problemen. Zorg voor een lage waterdruk en stel de hoogte van de drinknippels goed in. Meet ook de wateropbrengst per waternippel. Vervang daarnaast de drinknippels elke 7 à 8 jaar. Na deze periode zien we veel problemen met natte banen door lekkende drinknippels.

5

Tip 5 - Lichtverdeling

Een vaak vergeten aandachtspunt is de lichtverdeling in de stal. Een goede lichtverdeling zorgt ervoor dat de kuikens zich goed verspreiden door de stal en niet in groepen dichtbij elkaar gaan zitten. Hierdoor blijft de strooiselkwaliteit in de stal egaler en droger.

Video: Met deze tips van Ruud van Wee voorkomt u de meeste problemen