Waar ben je naar op zoek?

Efficiënt en gezond pluimvee begint met schoon drinkwater

Wist u dat... Wist u dat...3-10-2017

Goed drinkwater is essentieel om gezond en efficiënt pluimvee te kunnen produceren. Om deze reden heeft ForFarmers het afgelopen jaar de waterkwaliteit op pluimveebedrijven laten onderzoeken. Voor bedrijven waar de waterkwaliteit onvoldoende is, stelt ForFarmers een plan van aanpak op gericht op een betere waterkwaliteit en daarmee betere dierprestaties.

In totaal zijn er 446 watermonsters in pluimveestallen verzameld. Van al deze monsters is het aantal kolonievormende eenheden vastgesteld. Dit geeft een kiemgetal van gisten, schimmels en verschillende bacteriën.

Afbeelding: 10_drinkende kuikens

38% van de watermonsters is van matige tot slechte kwaliteit

Van 62% van alle watermonsters was de kwaliteit goed. Van de monsters uit de legsector had 47% een goede kwaliteit, van de vleeskuikensector 67% en van de ouderdierensector 80%. De waterkwaliteit is niet goed als te hoge concentraties organisch materiaal worden aangetroffen. Van alle watermonsters heeft 9% een te hoge concentratie schimmels, 13% een te hoge concentratie entero-bacteriën, 3% een te hoge concentratie E-coli en 12% een te hoge concentratie gisten.

Waterkwaliteit beïnvloedt dierprestaties

Het is zeer belangrijk om de waterkwaliteit te weten en dus te meten. Wanneer het aandeel gisten en schimmels te hoog is, kan dit effect hebben op het aantal toxines in de waterleiding en zal minder water opgenomen worden vanwege een verandering in smaak. Een te hoog aantal bacteriën werkt vervuilend en belast het dier. Zo kan de waterkwaliteit direct invloed hebben op de dierprestaties. Daarom is een goede reiniging van het drinkwatersysteem zeer belangrijk. Behandeling van het water met een organisch zuur is ook een optie. Als de pH van 7 verlaagd wordt naar 3.8 komt de groei van gisten, schimmels en bacteriën stil te liggen.