Waar ben je naar op zoek?

Familie van den Berg wint Agroscoopbokaal 2021 Legpluimvee

Sector Nieuws Sector Nieuws12-5-2021

De winnaar van de Agroscoopbokaal 2021 legpluimvee is bekend. De familie van den Berg uit Elsloo wint de bokaal namens de legpluimveesector. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd. In mei maakt de voerleverancier de winnaars bekend en reikt de bokalen individueel uit.

Winnaar Legpluimvee: Ondernemen met aandacht voor het dier, de mens en de toekomst

In het Friese Elsloo hebben Harry en Linda van den Berg een pluimveebedrijf met 80.000 hennen. 45.000 van deze hennen worden gehouden binnen het Freiland systeem, de overige dieren zijn scharrelhennen. Zorgen voor een optimale gezondheid van het dier is vanzelfsprekend voor het ondernemerspaar. Zien zij een mogelijkheid om zaken te optimaliseren of te wijzigen ten gunste van de hennen, dan pakken zij dit direct op. Zo investeerden zij in extra grond, om een nog groter deel van de hennen volgens het Freiland systeem te houden. En zij passen het Split Feeding voersysteem toe, waarbij de hennen twee verschillende voersoorten per dag krijgen, om nog beter aan te sluiten bij de natuurlijke behoeften van de hen.  

De focus van Van den Berg ligt bij elk koppel op een lange levensduur. Dit is terug te zien in de productiecijfers van de dieren. Het vorige koppel scharrelhennen is op 97 weken leeftijd afgesloten met 488 eieren per opgefokte hen. Het huidige koppel Freilandhennen zit inmiddels met 66 weken leeftijd op 317 eieren en stevent met een legpercentage van 94,6% af op mooie resultaten. Resultaten die de ondernemers nauwlettend volgen via het ‘realtime’ Farmmanagementsysteem van Porphyrio. Zo hebben zij constant controle op de prestaties van de dieren en kunnen zij snel bijsturen in samenwerking met legpluimveespecialist Mathij van Hoof.

(tekst gaat verder onder de video)

Familie van den Berg uit Elsloo wint Agroscoopbokaal 2021 Legpluimvee

Video: Ondernemen met aandacht voor dier, mens en de toekomst

Toekomstgerichte oplossingen

In hun bedrijfsvoering staan Harry en Linda open voor toekomstgerichte oplossingen en tonen zij een enorme wil om te blijven ondernemen. Zo wordt fijnstof gereduceerd, door op het bedrijf de mest te drogen in een mestdroogtunnel, en streven zij ernaar om in de nabije toekomst volledig energieneutraal te produceren.

Een deel van de eieren zet Van den Berg lokaal af via hun eigen boerderijwinkel. Deze winkel begon klein met alleen de verkoop van eieren. Dankzij de toegenomen waardering voor lokaal geproduceerde agrarische producten en omdat zij het belangrijk vinden om hun eigen agrarische verhaal erbij te vertellen, is de verkoop in de winkel inmiddels uitgebreid met lokaal geproduceerde aardappelen en fruit.

Interne drive

“Harry en Linda zijn bijzondere pluimveehouders en ondernemers, waar ik veel waardering voor heb”, zegt Mathij van Hoof, legpluimveespecialist bij ForFarmers. “Zij zien altijd de uitdagingen en mogelijkheden om zichzelf en hun bedrijf verder te ontwikkelen. En ze blijven positief, ongeacht de markt- of andere omstandigheden. De vanzelfsprekendheid waarmee zij het beste willen voor hun hennen, de mensen om hen heen en hun omgeving, nu en in de toekomst, komt vanuit een interne drive die niet elke ondernemer vanzelf heeft. Het moet ‘gewoon goed’ zijn bij Harry en Linda en dat zie je terug in alles; in hun bedrijfsvoering, in de technische cijfers en in de langetermijnrelaties. Het maakt hen toekomstbestendige ondernemers en dé terechte winnaar van de Agroscoopbokaal legpluimvee 2021.”

Lees meer op de website van de familie Van den Berg.

(tekst gaat verder onder de foto)

V.l.n.r.: Sil, Harry, Mees, Linda en Luna van den Berg
V.l.n.r.: Sil, Harry, Mees, Linda en Luna van den Berg

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.