Waar ben je naar op zoek?

Familie Veldsink winnaar ForFarmers De Hoop Agroscoopbokaal pluimvee vermeerdering

Persbericht Persbericht6-5-2022

Topresultaten vleeskuikenouderdieren door rust en vakmanschap

In het Overijsselse De Krim houden pluimveehouders Bert en Christien Veldsink 27.000 vleeskuikenouderdieren. Het bijzondere ‘fingerspitzengefühl’ dat Bert heeft voor zijn vak en de extreme rust die hij hanteert in de stallen, maakt dat hij uitstekende resultaten behaalt met zijn dieren en daarmee de Agroscoopbokaal vermeerdering pluimvee 2022 wint.

Bert en Christien Veldsink samen met hun kinderen

Vakman met hart voor pluimvee

Bert is een pluimveehouder in hart en nieren. Het laatst afgeronde koppel had een resultaat van 193,6 eieren per 22-weekse hen. Ook het uitkomstpercentage van 86,6% springt daarbij in het oog. Hans Klein Wolterink, Senior Specialist ouderdieren bij ForFarmers De Hoop: “Het gevoel dat Bert voor zijn dieren heeft is heel erg bijzonder. Bert ‘leest’ zijn dieren. Zo signaleert hij vandaag in de stal wat er morgen of overmorgen gaat gebeuren en hij anticipeert daar direct op. Dat zie je terug in de resultaten in Agroscoop.” Het vakmanschap van Bert maakt het mogelijk om vrij sober te voeren. “Bijsturen met voer is bij Bert niet nodig”, vertelt Hans. “Met het voer uit onze Rendement-lijn draait hij topresultaten en een uitstekend rendement. Voor mij is hij een pluimveehouder met de hoofdletter P, een vakman met hart voor pluimvee.”

Rust, reinheid, regelmaat, rendement

Het vakmanschap van Veldsink uit zich in kleine dingen die hij bewust anders doet. Keuzes die passen bij het ritme van het bedrijf. Het voeren van de moederdieren is het belangrijkste moment van de dag. Rust, reinheid, regelmaat en rendement zijn de vier R’s die Bert hanteert om tot topresultaten te komen. Het starten van de voermachine gebeurt daarom niet automatisch, de handeling wordt handmatig door Veldsink verricht, dagelijks en nagenoeg op hetzelfde moment. Veldsink: “Rust en regelmaat zijn bij moederdieren heel belangrijk. Heerst er rust in de stal, dan zie je hoe het met je dieren gaat. Zijn ze er allemaal bij? Hoe snel is het voer op? Hoe gedragen de dieren zich onderling? Maar ook de mechanische kant, de voermachine, het klimaat, de ventilatie, alles wordt op dat moment duidelijk.”

Verlichting en ventilatie

Bert stapte ruim vijfentwintig jaar geleden bij zijn ouders in de maatschap van het pluimveebedrijf in vleeskuikenouderdieren. In 2006 nam hij het samen met zijn vrouw Christien over. Bert richt zich op het werk in de stal. Samen ondernemen ze en bepalen ze de koers van het bedrijf. Daarbij laten ze zich goed informeren en adviseren. De afgelopen tien jaar is er onder andere geïnvesteerd in de laatste verlichtingstechnieken en zomer/winterventilatie, waarmee de stallen up-to-date zijn.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2022 kent acht winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee, vleespluimvee (ForFarmers De Hoop) en pluimvee vermeerdering (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2022 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 31 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.