Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers nauw betrokken bij onderzoeken gepubliceerd in Poultry Science tijdschrift

Sector Nieuws Sector Nieuws28-10-2019
Albert Dijkslag

In het oktobernummer van Poultry Science, wereldwijd het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor pluimvee, zijn twee artikelen gepubliceerd van onderzoeken waar ForFarmers nauw bij betrokken is. De onderzoeken zijn gerelateerd aan de fosforbehoefte van legpluimvee en stikstofefficiëntie en –uitstoot bij vleeskuikens.

Albert Dijkslag, Manager Nutritie en Innovatie Pluimvee, is hoofdauteur en coauteur van deze artikelen. De publicaties gaan over het onderzoek naar de fosforbehoefte van jonge leghennen en het verlagen van het eiwitgehalte in voer voor vleeskuikens. Met deze onderzoeken bekijken we de mogelijkheden om de fosfor- en stikstofefficiëntie te verbeteren en de stikstofuitstoot te verlagen, geheel in lijn met de duurzaamheidsstrategie van ForFarmers.

Waarover gaan de publicaties?

Het fosforonderzoek is een samenwerking tussen Wageningen UR en ForFarmers om inzicht te krijgen in de fosforbehoefte van jonge leghennen in de overgang van opfok naar legfase. Uit het onderzoek blijkt dat er veel speelruimte is om de fosforbenutting te verbeteren, maar het is nog niet duidelijk welke uitwerking dit op de lange termijn op de dieren heeft. Dit onderzoek is onderdeel van een groot project waarin ForFarmers de fosforbehoefte van legpluimvee beter wil begrijpen om de gehaltes in het voer nauwkeuriger af te stemmen en de efficiëntie te verbeteren.

De publicatie over eiwit beschrijft een proef die in de vleeskuikenproefstal van ForFarmers is uitgevoerd. Doel is het eiwitgehalte in het voer voor vleeskuikens te verlagen, om daarmee de stikstofefficiëntie te verbeteren en de stikstofuitstoot te verlagen. Deze proef is uitgevoerd in het kader van het Feed4Foodure programma (Vereniging Diervoederonderzoek Nederland, VDN). Er wordt in vervolgonderzoek bekeken waar de exacte behoeftes bij vleeskuikens liggen betreffende aminozuren, zodat de resultaten van dit onderzoek beter vertaald kunnen worden naar de praktijk.