Waar ben je naar op zoek?

Betere prestaties en gezondheid legpluimvee dankzij homogener, structuurrijk legpluimveevoer

Persbericht Persbericht22-3-2022

ForFarmers neemt UniQrack-productielijn pluimveevoer Heijen in gebruik

ForFarmers heeft de productielijn voor legpluimveevoer in de voerfabriek in Heijen voorzien van een nieuwe, multifunctionele cracker en uitgebreid met twee extra stappen. Het legpluimveevoer van de nieuwe UniQrack-lijn is hiermee zichtbaar homogener, kwalitatief beter met behoud van de voor ForFarmers kenmerkende structuur. Dit komt ten goede aan de gezondheid van de hennen en verbetert de technische prestaties van het gehele koppel.

Hogere gezondheid door homogener voer

Hans Beurskens, productmanager legpluimvee: “De structuur van legpluimveevoer is sterk van invloed op de darmgezondheid van leghennen. Het voer mag niet te grof, maar ook zeker niet te fijn zijn, zodat het zorgt voor voldoende darmprikkels om de vertering van het voer en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.” Naast structuur is een homogene deeltjesgrootte essentieel voor de technische prestaties van het hele koppel. Homogeen voer vermindert selectief vreetgedrag door de hennen, zodat alle hennen het volledige aanbod aan grondstoffen en nutriënten opnemen. Dit verkleint het percentage ondereind in de koppel. Daarnaast loopt het homogene voer van de UniQrack-lijn beter door de silo.
 
ForFarmers pluimveevoerfabriek Heijen

Multifunctionele cracker voor optimale deeltjesgrootte

Grondstoffen voor veevoer zijn natuurlijke producten en hebben geen constante kwaliteit en hardheid. “Dat maakt het bij wisselingen van oogst een uitdaging om grondstoffen op gewenste fijnheid te malen om de optimale voerstructuur te behouden”, legt Beurskens uit. “We hebben onze productielijn nu voorzien van een innovatieve, multifunctionele cracker. Deze maalmolen kunnen we perfect afstellen op de wisselende hardheid van de grondstoffen, zodat we de optimale deeltjesgrootte bereiken.”
 

Efficiënte benutting grondstoffen

Naast de vervanging van de cracker zijn er twee nieuwe stappen toegevoegd aan het productieproces voor een extra kwaliteitsslag. “Voordat we de grondstoffen toevoegen, reinigen we ze grondig wat zorgt voor een kwaliteitsverbetering van het legpluimveevoer. Daarnaast is er na het malen een extra zeefstap ingebouwd om de té fijne delen af te zeven en alleen de delen met de gewenste structuur te behouden. De afgezeefde, fijne grondstofdelen gebruikt ForFarmers bij de productie van gepelleteerd varkensvoer, waar het volledig tot zijn recht komt. We voorkomen zo verspilling van grondstoffen, in lijn met onze duurzaamheidsstrategie Going Circular”, aldus Beurskens.
pluimveevoer
Vóór: grotere spreiding in fijne en grove delen pluimveevoer.
homogeen pluimveevoer
Na: homogener, structuurrijk legpluimveevoer dankzij de UniQrack-productielijn.