Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers start ultramoderne verhittingslijn voor pluimveevoer op

Wist u dat... Wist u dat...23-4-2020

Op de productielocatie in Heijen heeft ForFarmers een nieuwe productielijn voor de pluimveesector in gebruik genomen. Het voer op deze lijn krijgt een gecontroleerde hittebehandeling om ongewenste micro-organismen te doden. De nieuwe productielijn wordt in eerste instantie ingezet voor de productie van meelvoeders en korrels voor (groot)ouderdieren van leghennen en vleeskuikens. Voer dat aan zeer strenge eisen voor voedselveiligheid en hygiëne moet voldoen.

Afbeelding: Verhittingslijn

Sinds het verbod op het gebruik van formaldehyde wordt pluimveevoer grotendeels aangezuurd om bacteriën te doden. Voor producenten van (groot)ouderdieren moet het voer echter een thermische behandeling ondergaan om eventueel aanwezige ziektekiemen als salmonella’s te elimineren. (Groot)ouderdieren vormen de basis voor nieuwe rassen van leghennen en vleeskuikens en zijn dus zeer waardevol. Aan het voer worden daarom zeer strenge eisen gesteld qua voedselveiligheid en hygiëne. “De afnemers van dit voer hebben heel specifieke wensen voor de minimale temperatuur en de verblijfstijd van het product in de verhitter”, vertelt Joost Sparla, Technical & Marketing Director pluimvee bij ForFarmers. “Die eisen zijn heel strikt, maar ze verschillen per afnemer, dat maakt het extra complex.”

Hygiëne en kwaliteit

ForFarmers produceert dit speciale voer al 25 jaar onder streng gecontroleerde condities op de productielocatie in Heijen. Omdat de bestaande verhittingslijn aan vervanging toe was, is ervoor gekozen een nieuwe productielijn in een separate toren te bouwen. In de nieuwe toren wordt alleen dit speciale voer geproduceerd. Daardoor kunnen de hygiëne en de kwaliteit nog beter gegarandeerd worden. Het voer gaat in een aparte eindopslag om contaminatie te voorkomen.

Laatste snufjes

De bouw van de toren en de nieuwe lijn is binnen zes maanden gerealiseerd. Aan de buitenzijde van de toren is het niet af te zien, maar achter de matgroene gevel gaat een ultramoderne verhittingslijn schuil voorzien van de laatste snufjes. Zo kunnen de temperatuur en de verblijfstijd van het voer in de verhitter heel nauwkeurig worden ingesteld, al naar gelang de wensen van de klant. Bijzonder is verder dat de koeler naast meel ook pellets kan koelen. Duurzaamheid was een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van de verhittingslijn. In de toren brandt bijvoorbeeld energiezuinige verlichting en aan het einde van de lijn zuivert een filterkast alle uitgaande lucht.