Waar ben je naar op zoek?

Goede (op)start is het halve werk

Advies van onze specialist Advies van onze specialist16-4-2019

Rust, reinheid en regelmaat is het devies bij vleeskuikenouderdieren. Bernard van Harn, specialist vleeskuikenouderdieren bij ForFarmers, deelt zijn ervaringen en geeft tips voor de opstartperiode van deze dieren.

“Het is de taak van de vermeerderaar om de hoeveelheid stress tijdens de overgang van opfokker naar vermeerderaar tot een minimum te beperken. Want stress of andere problemen tijdens deze periode hebben een negatieve invloed op de gezondheid én het in productie komen van de ouderdieren.”, benadrukt Bernard van Harn.

Quote
Focus op de dag van aankomst van de jonge moederdieren op de dingen die het belangrijkst zijn, zoals het nemen van alle noodzakelijke hygiënemaatregelen.

De volgende punten bespreekt Bernard met zijn klanten:.

  1. De opfokker heeft alle informatie over het koppel dieren die op jouw bedrijf komt, zoals de gewichten, de voergift, tijdstip van voeren, de lichtintensiteit, etc. Deze informatie is belangrijk om de overgang van de opfok- naar de productieperiode soepel te laten verlopen. Houd daarom regelmatig contact met de opfokker.
  2. Neem alle benodigde hygiënemaatregelen in en om de stal. Ruim op rondom de stal, zorg voor een schone hygiënesluis met gewassen bedrijfskleding en voor een schone, droge en voorverwarmde stal.
  3. Bespreek, voordat de dieren komen, alle technische aspecten met o.a. dierenarts, opfokorganisatie en de voerleverancier.
  4. Spoel het watersysteem voor aankomst van de dieren door, zodat het reinigingsmiddel uit de leidingen is.
  5. Los zoveel mogelijk dieren op de beun én los één stal tegelijk (stal voor stal).

Wees alert op hygiëne

Van Harn: “De dag waarop een nieuw koppel dieren aankomt, is een drukke dag waarop veel mensen aanwezig zijn. Bij sommige vermeerderaars is de neiging dan groot om zelf mee te gaan lossen. Probeer echter te focussen op de dingen die het belangrijkst zijn, zoals het nemen van alle hygiënemaatregelen. In de drukte rondom het lossen gebeurt het bijvoorbeeld nogal eens dat lospersoneel op hetzelfde schoeisel in- en uitloopt. Daar moet je alert op zijn. Een ander belangrijk punt is dat de dieren direct na het lossen – in alle rust – over voer en water kunnen beschikken. Zorg dat dat geregeld is en let erop dat het voersysteem goed draait en de voerverdeling optimaal is.”