Waar ben je naar op zoek?

Tips voor een goed stalklimaat in het voorjaar

Praktische tips Praktische tips20-3-2019

"Met het voorjaar in aantocht is een goede ventilatie van het grootste belang om tot een goedwerkende klimaatregeling te komen," vertelt technisch specialist Ruud van Wee. "Er zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag schijnt het zonnetje volop en wordt het zomaar 10 tot 20°C, maar ’s nachts en ook ’s ochtends vroeg kan het verraderlijk koud worden. Nachtvorst is geen uitzondering. Juist onder dit soort omstandigheden is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe de ventilatie is ingesteld. Overdag wil je namelijk voldoende ventileren in de stal, omdat het warmer wordt. ’s Nachts moet de ventilatie weer anders. In beide gevallen is een goede luchtstroom van het grootste belang", .

Quote
In het voorjaar bereik je een optimaal stalklimaat door de instellingen tussen overdag en 's nachts aan te passen

De tips van Ruud

  • Bij hogere buitentemperaturen mag de luchtsnelheid van de binnenkomende lucht lager zijn dan bij lage buitentemperaturen. Veel klimaatcomputers hebben de mogelijkheid om dit automatisch te regelen d.m.v. een onderdrukregeling. De gewenste onderdruk mag met 0,1 pascal worden verhoogd per °C daling van de buitentemperatuur lager dan 15°C .
  • Om te voorkomen dat er tocht bij de dieren ontstaat, vaak tijdens afkoeling na een warme dag, dienen de inlaatventielen niet te ver te worden geopend. Dit is te voorkomen door meer inlaatventielen te activeren in combinatie met het instellen van een maximum stand voor de inlaatventielen.
  • Om grote temperatuurschommelingen bij de dieren te voorkomen is de bandbreedte (ook wel regelgebied genoemd) cruciaal. Deze dient afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur. Veel klimaatcomputers hebben de mogelijkheid om dit automatisch te regelen. Deze mag met 0,1°C worden verhoogd per °C daling van de buitentemperatuur lager dan 15°C.
  • Zorg ervoor dat de minimum ventilatie goed is ingesteld voor een optimaal stalklimaat.