Waar ben je naar op zoek?

Hans Beurskens over tussenrapportage maagscore

Advies van onze specialist Advies van onze specialist1-3-2016

De helft van de koppels leghennen waarbij ForFarmers in samenwerking met de GD een Maagscore heeft uitgevoerd, heeft extra ondersteuning nodig. Dat blijkt uit een eerste analyse van gegevens van 125 koppels. “De ondersteuning kan bestaan uit aanpassingen in het voer tot managementadvies”, zegt productmanager Hans Beurskens.

De scores die nu geanalyseerd zijn, laten een grote variatie zien. “We zien scores van 3 en van 9, dus echt grote verschillen”, zegt Beurskens. Een lage score betekent dat er extra ondersteuning gewenst is, bij een hoge score van een 7 of hoger is de maag prima gezond.

Advice from our specialist_Hans Beurskens
ForFarmers verwerkt een specifiek vezel in het voer, dat verklaart de hoge maagscore

Specifieke vezels

Beurskens: “Opvallend is dat toch circa 15% van de koppels een 3 of 4 scoort en 35% van de koppels een 5. Deze scores vragen extra ondersteuning en dat is dus bij de helft van de onderzochte koppels het geval. Gelukkig betekent het ook dat we veel koppels met goede magen tegenkomen.” Bij een lage score kan bijvoorbeeld het advies gegeven worden om het voer aan te passen. Door meer accent op ruwe celstof, grove vezels en organische mineralen te leggen, verbetert de conditie van de maag. Maar ook maagkiezel is een mogelijkheid. “Dat ForFarmers al langere tijd een specifieke vezel in het voer verwerkt, zien we ook in de Maagscore terug”, zegt Beurskens. “Bij de koppels die gevoerd worden door ForFarmers (circa 20% van het totaal) zitten er gemiddeld 3 maal zoveel koppels met een score van 7 en hoger.”

Vitale hennen

De Maagscore is een onderdeel van VitaFocus, de voedingsaanpak voor leghennen van ForFarmers. Een goed werkende klier- en spiermaag is een eerste aanzet tot een goede voervertering en darmwerking. Dit resulteert in vitale hennen die langer renderen. De Maagscore heeft ForFarmers samen ontwikkeld met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Nutreco R&D. De score wordt uitgevoerd rond de 20 weken.