Waar ben je naar op zoek?

Het belang van een goede ventilatie voor uw leghennen

Advies van onze specialist Advies van onze specialist7-5-2020

Een goede ventilatie is van uiterst belang voor uw legpluimvee. Vooral in periodes van hittestress is een goede ventilatie zeer belangrijk. Lees hier alvast enkele tips om hittestress te vermijden. Ventilatie wordt vaak onderschat, maar kan een heel belangrijke rol spelen bij de gezondheid en prestaties van de hennen. Als een stal goed draait, betekent dat vaak dat de ventilatie in orde is. Echter, in stallen waar het minder goed draait én er verhoogde uitval is, speelt ventilatie ook vaak een belangrijke rol.

Hoe ontdek ik een slechte ventilatie in de stal?

  • Als u plekken in de stal met natter of net veel droger strooisel waarneemt, is er vaak sprake van een slechte ventilatie. Vaak ziet u aangekoekt strooisel in het eerste compartiment en kunt u de oorzaak vinden in leklucht die binnenkomt en een stuk de stal intrekt.
  • Als uw hennen samentroepen aan één zijde van de stal, wijst dat ook vaak op een slechte ventilatie.

Kan ik de ventilatie in mijn stal zelf eenvoudig controleren?

Ja, dat kan! Met een aansteker kunt u gemakkelijk de luchtstroom die aanwezig is in de stal (of op een bepaalde plek in de stal) waarnemen. Ga op zoek naar leklucht die binnenkomt in de stal, controleer kieren in deuren, poorten, uitloopkleppen, mestbanden, afdekplaten voor ventilatoren, … Controleer ook of de kleppen overal staan zoals ze zouden moeten staan en ga na of de ventilatiekleppen de inkomende luchtstroom op een goede manier geleiden doorheen de stal, namelijk evenwijdig met het dak.

Heeft u vragen omtrent ventilatie?

Indien u vragen heeft omtrent de ventilatie in uw stallen, neem dan contact op met uw technisch specialist of de klimaatspecialist van ForFarmers!