Waar ben je naar op zoek?

Leververvetting: liever voorkomen dan genezen

Een van de belangrijkste organen voor de eiproductie van een hen is de lever. Hier worden namelijk de vetten gemaakt die de dooier vormen. In jonge hennen komt de eiproductie razendsnel op gang, waarvoor grote veranderingen in de stofwisseling van de lever nodig zijn. Dit is te zien doordat de lever van donkerbruin naar geelbruin verkleurt, een teken dat het vetgehalte van de lever stijgt.

Bij veranderingen in de stofwisseling kan het voorkomen dat er te veel vetstapeling in de lever ontstaat, de lever raakt vervet. Indien dit heel extreem gebeurt, dan kan de lever hierdoor beschadigd raken en spreken we van Fatty Liver Hemorrhagic Syndrome (FLHS).

Wanneer dit gebeurt in een koppel dan zien we een korte daling van het legpercentage, met een toename van kleinere eieren en is er in de stal vaak meer plotselinge sterfte van dieren. Door middel van sectie op gestorven dieren of op geselecteerde dieren kunnen we leververvetting opsporen. Een bleke gele lever past bij leververvetting, maar in een vroeg stadium van leververvetting is dit echter nog niet zo heel duidelijk.

Omdat we weten dat een milde leververvetting zonder behandeling vaak verergert, is het van belang om leververvetting tijdig op te sporen. Omdat niet alle kleurveranderingen in de lever duiden op een vroeg stadium van leververvetting, heeft Royal GD een combinatietest ontwikkeld. Met de kleurencheck kunt u eenvoudig zelf normale levers van FLHS levers onderscheiden en, indien nodig, een behandeling instellen. Indien er geen sprake is van een voorstadium van FLHS, is een preventieve behandeling tegen leververvetting niet zinvol. In dat geval is de koppelgezondheid meer gebaat bij gericht onderzoek naar andere aandoeningen die een afwijkende leverkleur kunnen veroorzaken.

Met behulp van deze combinatietest kunt u, samen met uw vaste begeleiders, vroegtijdig een gerichte aanpak voor uw koppel bepalen.

Auteur, Naomi de Bruijn, pluimveedierenarts en patholoog, Royal GD

Meer info: https://www.gddiergezondheid.nl/nl/Producten-en-diensten/Producten/Pluimvee/Leververvetting-Combinatietest

Afbeelding: kleurenkaart leververvetting