Waar ben je naar op zoek?

Maagdarmgezondheid cruciaal tijdens top pluimveehouderij

Persbericht Persbericht15-6-2017

Internationale pluimveedierenartsen delen kennis op ForFarmers Vets In Poultry Event

“Maagdarmgezondheid bij pluimvee en de relatie met nutritie” is het thema van discussie op het internationaal symposium voor pluimveedierenartsen georganiseerd door ForFarmers op 14 en 15 juni 2017. “Een goed ontwikkelde spiermaag maakt het verschil”, stelt Albert Dijkslag, manager nutrition en innovation bij ForFarmers. “Hierbij spelen met name de pH, enzymen en grovere voerdeeltjes een belangrijke rol. Immers, de juiste structuur van het voer verbetert de functie van het spijsverteringskanaal. En legt zo een basis voor goede resultaten op het boerenerf.”

Dijkslag noemt ruwe celstof op zich geen nutriënt. “Maar als het afkomstig is uit de juiste bron en het wordt juist toegepast, dan kan het de prestaties verbeteren. Dat uit zich in een betere benutting van nutriënten en een beter ontwikkeld maagdarmkanaal.” Ook Stephen Lister, pluimveedierenarts uit het Verenigd Koninkrijk benadrukt deze relatie: “Gezonde darmen zijn essentieel voor de algehele gezondheid van de dieren, welzijn en economische productie. Dat geldt voor alle soorten pluimvee.”

ForFarmers VIP Event 2017

Topsport

De aanwezige dierenartsen discussieerden verder over de virale uitdagingen in pluimveesector en hoe nutritionele strategieën de darmgezondheid van pluimvee naar een hoger plan kunnen tillen. Want daarover is elke aanwezige het eens: pluimveehouderij is topsport. Er zijn veel elementen die kloppend dienen te zijn om de dieren optimaal te kunnen laten presteren. Of het nu gaat om vleeskuikens of leghennen; uitstekende resultaten zijn alleen mogelijk als ook de omstandigheden optimaal zijn. Bijvoorbeeld kuikenkwaliteit, voer, gezondheid, management, ventilatie en stallen. Om die optimale omstandigheden te creëren werkt een pluimveehouder nauw samen met zijn of haar dierenarts en voerleverancier.

​​​​​​​Optimale samenwerking

Door het delen van kennis en informatie op een symposium als dit, optimaliseert ForFarmers de samenwerking in deze driehoek veehouder/dierenarts/voerleverancier verder. En dat ziet ForFarmers als een belangrijke bijdrage aan positieve resultaten op het boerenerf.