Waar ben je naar op zoek?

Maatschap Feijen wint ForFarmers Agroscoopbokaal Pluimvee 2024

Persbericht Persbericht22-5-2024

Goede samenwerking en continue focus op het dier geven zeer stabiele resultaten 

Maatschap Feijen uit het Drentse Smilde wint de Agroscoopbokaal Vleespluimvee 2024. Het bedrijf, van Erik-Jan en zijn zoons Stephan en Marco Feijen, blinkt uit in zeer stabiele resultaten door hun continue focus op kuiken, klimaat en voeding.

In 2022 schakelde het bedrijf over van reguliere vleespluimveehouderij naar het 1 ster Beter Leven keurmerk. Momenteel telt het bedrijf vier locaties; twee in Smilde, een in Hooghalen en een in Zwiggelte.

Maatschap Feijen wint ForFarmers Agroscoopbokaal Pluimvee 2024

Zeer stabiele resultaten

Volgens ForFarmers-specialist Erik Dinkla is de familie Feijen de terechte winnaar van de bokaal. “Maatschap Feijen heeft de Agroscoopbokaal gewonnen vanwege het zeer stabiele resultaat over de vier locaties heen. Over 45 afleverronden haalden zij een gemiddeld resultaat van 2.649 gram gewicht en een voederconversie van 1,936. Dit is een ideaal gewicht voor de slachterij waar zij de kuikens aan leveren”, vertelt hij.

Manier van werken

“Naast goede eendagskuikens en goed voer - met een constante prestatie in verschillende verschijningsvormen; kruimel, korte pellet of pellet - is het management erg belangrijk”, vervolgt Erik. “De bedrijfshygiëne is uitstekend en er is een goede focus op het kuiken en klimaat. Ze schatten in hoe de kuikens ervoor staan en sturen bij.” 
“Dat is gewoon onze manier van werken. We zitten er bovenop om goeie resultaten te behalen. We overleggen veel onderling en ook met onze specialist Erik Dinkla. Wat zien we in de stallen op de locaties? Hoe draait het? Wat kan anders of juist niet?”, vertelt Marco nuchter. 

Mooie ontwikkeling doorgemaakt

De broers zijn trots op de ontwikkelingen die het bedrijf heeft doorgemaakt. “Toen mijn vader het bedrijf in 1987 overnam van mijn opa, had het 24 hectare grond en 30.000 kuikens. Dat zijn er in de jaren daarna ruim 600.000 geworden toen we nog regulier produceerden, en nu 235.000 voor Beter Leven keurmerk. Met daarnaast 85 hectare akkerbouwgrond en een pluimvee gerelateerde loonwerktak”, vertelt Stephan. “Ons doel is een goedlopend, toekomstbestendig bedrijf waarmee we in kunnen spelen op marktontwikkelingen en duurzaamheid. We zijn tevreden als we technisch en financieel goede resultaten per ronde draaien. Een mooi gezond koppel vleeskuikens afleveren, daar doen we het voor!”

Afbeelding: Winnaars ForFarmers Agroscoopbokaal Pluimvee 2024
v.l.n.r.: Stephan Feijen, medewerkers Michel Otten, Kim Bodenstaff, Cris Schaap en Bert Naber, Marco Feijen en Erik Jan Feijen

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is het mogelijk de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders te vergelijken. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten goed kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2024 kent zes winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens en vleespluimvee. Per categorie maken we in de maand mei de winnaars bekend via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 24 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.