Waar ben je naar op zoek?

Meebewegen met de markt en vasthouden wat goed is

Sector Nieuws Sector Nieuws4-4-2019

In het Overijsselse Dalfsen staat het legpluimveebedrijf van trouwe klant: de familie Visscher. Erwin en Anita houden er samen met hun zoon Alrik 105.000 leghennen, deels scharrel en deels biologisch. Wij zochten deze trouwe afnemers op voor een reportage. Vader en zoon vertelden hun verhaal; over meebewegen met de markt, een grote brand en waarom je niet moet veranderen wat goed is.

Afbeelding: IMG_9524

Erwin Visscher nam het bedrijf in 1978 over van zijn ouders. “Het was destijds een gemengd bedrijf met vleeskuikens en kalveren”, vertelt hij. “In 1998 hebben we het roer omgegooid en de vleeskuikens ingeruild voor 45.000 legkippen. De eiermarkt was in die tijd heel er goed. Langzaamaan hebben we ons bedrijf steeds verder uitgebreid en gespecialiseerd in alleen legkippen.”

Brand

In 2014 kreeg Visscher alarm in de stal, er was brand. Een spannende nacht volgde. De schuur met 13.000 dieren en het eierpakstation brandden volledig af. Alrik: “De brand had het hart van ons bedrijf weggevaagd. We hadden nog vier stallen over, maar geen stroom meer, geen water, geen pakstation, geen overalls, geen gereedschap. Alles was weg. Die nacht en de volgende dag hebben we alleen maar aan de telefoon gezeten om aannemers, installateurs etc. te regelen om de overgebleven 80.000 hennen te kunnen redden.”

Impact

De impact van de brand was enorm. Het duurde maanden om alles weer op orde te krijgen. Al met al waren zij ruim twee jaar verder voordat de herbouw van de stal kon beginnen. “In die twee jaar zag je de markt veranderen. De ‘Beter Leven’ eieren waren in opkomst”, herinnert Alrik zich. “De vergunningsaanvraag voor een scharrelstal was al ingediend, die konden wij niet meer aanpassen. Uiteindelijk hebben we wel een kleinere stal gebouwd, vanwege de veranderende markt voor scharreleieren. Bij elke investeringsmogelijkheid kijken we hoe de markt er voor staat en proberen we mee te bewegen.”
“Maar dat wat goed is veranderen we niet”, zegt Erwin beslist. “We voerden altijd al van ForFarmers, voorheen Hendrix, en doen dat nog steeds. Dat is nu al veertig jaar. Peter Venhuis is onze pluimveespecialist van ForFarmers. We zien en spreken hem met regelmaat. Hij kent ons bedrijf en onze wensen en samen passen we het voer hierop aan.”
 

Huisverkoop

Het bedrijf van de familie Visscher ligt er inmiddels weer prachtig bij. Rondom de bedrijfsgebouwen is een groot stuk grond afgezet met twee meter hoog gaas. Dit is de uitloop voor de biologische hennen. Naast de woning staat een blokhut, voor de huisverkoop van de eieren. “De uitstraling van ons bedrijf vinden we belangrijk”, vertelt Erwin Visscher. “Een net bedrijf werkt door op de verkoop van je product. We zitten een paar kilometer buiten het dorp, maar toch stappen mensen speciaal op de fiets of in de auto om bij ons eieren te kopen.”
Van hun naamsbekendheid maakt ook Jumbo gebruik. Deze retailer verkoopt in (vrijwel) elke vestiging streekproducten uit de betreffende regio. Bij de Jumbo in Dalfsen liggen de eieren van Visscher in het schap. Mooi verpakt in doosjes voorzien van hun naam en een afbeelding van de skyline van het dorp.

Eén stal biologisch

Afgelopen jaar heeft Visschier één stal vervangen door een nieuwe voor 15.000 biologische legkippen. Visscher ziet de biologische landbouw als voorbeeld voor de gangbare landbouw. Erwin: “Je ziet de markt langzaam richting de biologische eisen verschuiven. Voor ons is de keuze voor biologisch een stukje risicospreiding.”
“Wat verzorging betreft zijn biologische dieren niet anders dan gangbaar. Alleen buiten moet er qua werkzaamheden iets meer gebeuren”, vult Alrik aan. “Het voer komt van Reudink, de biologische tak van ForFarmers. En het is fijn dat Peter Venhuis, onze pluimveespecialist, zowel voor Reudink als ForFarmers werkt. Zo halen we alle kennis bij één vertrouwde persoon.”

 

Enkele foto's van het bedrijf van de familie Visscher

IMG_9467
De jonge biologische hennen
IMG_9434
Eierdoosjes met de skyline van Dalfsen erop
IMG_9578
Het volledige bedrijf van de familie Visscher
IMG_9502
De nieuwe biologische stal is mooi licht en ruim
IMG_9549
Al veertig jaar komt het voer van ForFarmers
IMG_9513
Peter Venhuis (r), pluimveespecialist van ForFarmers, is al jaren een vast aanspreekpunt