Waar ben je naar op zoek?

Nog scherper voeren is de uitdaging met SplitFeeding

Advies van onze specialist Advies van onze specialist25-11-2021

Scherp voeren, dat is voor Jeroen Rohaan dé uitdaging bij zijn hennen. En met SplitFeeding moet het nog scherper kunnen, werd hem voorgerekend door ForFarmers. “Als het bij mij werkt, moet er voor veel meer leghennenhouders een financieel voordeel in zitten!”

Jeroen Rohaan uit Enter heeft een legpluimveebedrijf met 66.000 scharrelhennen en 30.000 vrije-uitloophennen op 16 hectare grond. Het bedrijf ligt mooi verscholen in het Overijsselse coulisselandschap. 
Sinds 2000 wonen Jeroen en zijn gezin op deze locatie. Het bedrijf is overgenomen van Jeroens ouders. Destijds hield Rohaan nog melkvee en legkippen, echter na de verkoop van het melkvee en het melkquotum is er volop geïnvesteerd in uitbreiding van het legpluimveestuk. Bij de laatste investering vorig jaar is, met een etage op de scharrelstal, een uitbreiding van 65.000 naar 96.000 hennen gerealiseerd.

Luxe maar scherp

“Het is altijd mijn uitdaging om heel scherp te voeren”, vertelt Rohaan. “Een voederconversie van 2,05 is mij niet vreemd. Ik voer wel luxer voer, dat moet ook wel met zo’n lage voederconversie, met name in het eerste half jaar. In die eerste 30 weken moeten de hennen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Om voldoende robuustheid in de hen te krijgen en een goede weerstand is een wat luxer voer voor mij een vereiste.”

Rohaan (33)
Peter Venhuis (r.) verwacht dat de voerbesparing met SplitFeeding bij Jeroen Rohaan hoger zal uitvallen dan gemiddeld.

Uitdaging

Bij de plannen voor de etagestal voor de scharrelhennen is het voersysteem uitgebreid besproken met legpluimveespecialist Peter Venhuis, al jaren een vertrouwd gezicht op het bedrijf van Rohaan. Hierbij kwam ook het destijds net geïntroduceerde SplitFeeding-systeem van ForFarmers aan de orde. Venhuis: “Met SplitFeeding voeren we nog meer naar de behoefte van de hen; 40% van het voer wordt ’s ochtends gevoerd en is eiwitrijk, het middagvoer is juist kalkrijk, omdat dan de schaal gevormd wordt. Wij hebben gezien dat hiermee een besparing van drie gram voer per hen per dag te realiseren is. Dit is een gemiddelde besparing, die waarschijnlijk bij ondernemers zoals Jeroen nog hoger kan zijn. Een uitdaging die wij graag met hem aan wilden gaan.”

SplitFeeding

Die uitdaging nam Rohaan aan. Normaal zit bij SplitFeeding de grootste investering in extra silo’s om twee voersoorten te kunnen voeren. Rohaan had al twee silo’s per stal, omdat hij de silo altijd helemaal leeg wil draaien voordat er nieuw voer in komt. Wel heeft hij geïnvesteerd in dubbele transportlijnen (vijzels) tot aan de voerhoppers en in de mogelijkheid om vanuit ieder van de vier silo’s beide voerwegers te kunnen vullen.

Inregelen kost tijd

Het inregelen van SplitFeeding kostte de nodige tijd van zowel Rohaan als Venhuis. “Het omschakelmoment komt erg precies”, vertelt Rohaan. “Halverwege de voerbeurt stopt de aanvoer vanuit de silo, de hoppers worden dan leeg gevoerd. Aansluitend aan de voerbeurt – zodra de voerketting stilstaat – worden de hoppers met het andere voer gevuld, om op het moment van de volgende voerbeurt direct te kunnen starten met de tweede voersoort. Het is dus belangrijk om goed in te schatten wat er nog in de aanvoerlijn tot aan de hoppers zit.”
Verder moet je zo nauwkeurig mogelijk weten hoeveel er per dag gevoerd wordt, om dit goed te verdelen over de 40/60-verhouding. Venhuis: “Nu was het hier nog simpel, omdat Jeroen vijf voerbeurten heeft, waardoor met twee voerbeurten in de ochtend en drie in de middag de 40/60 verhouding al makkelijk te realiseren is.” Op dit moment voert Rohaan in de verhouding 42/58%. Rohaan noteert zelf na iedere voerbeurt hoeveel kilo en uit welke silo er gevoerd is en rekent zo met regelmaat de voerverhouding na. 

Balans zoeken

“Zeker in het begin was ik er wel drukker mee”, aldus Rohaan. “Het is opnieuw zoeken naar de balans. Ik moest de voeropname extra scherp in de gaten houden en waar nodig corrigeren, bijvoorbeeld als de hennen iets minder vreten in een warme periode. Die balans is er nu.”
Met SplitFeeding is het mogelijk om een langere periode eerste soort eieren te leveren, maar daar heeft Rohaan nog geen ervaring mee. “Als het werkelijk ook zo uitpakt als door Peter is voorgerekend, en we vier weken langer eerste soort eieren kunnen leveren, dan komen we toch op 23 eieren per hen”, zegt Rohaan. “En als je dan ook nog een paar gram voer er tussenuit kunt halen… dan wordt het echt interessant!”

Afbeelding: Rohaan (22)