Waar ben je naar op zoek?

Voor een gezond en constant resultaat

Wist u dat... Wist u dat...11-7-2019

Het pluimveebedrijf van Bert en Anita Heusinkveld in de Overijsselse buurtschap Vinkenbuurt maakt indruk. Als je de lange oprijlaan oprijdt zie je vijf bijna identieke stallen op een rij. De stallen zijn goed onderhouden en het erf is keurig opgeruimd en schoon. Dit oogt als een bedrijf dat de zaken strak onder controle heeft. En dat klopt, Bert en Anita hebben gezonde, fitte kippen en zijn bijna antibioticavrij.
Het geheim: het Apollo Brovit-concept.

In 1991 kocht de vader van Bert het bedrijf, waar toen 94.000 vleeskuikens en 500 vleesvarkens huisden. Bert ging er aan de slag als bedrijfsleider. Het boeren beviel het jonge echtpaar goed en enkele jaren later namen ze het bedrijf over.

Quote
Bert Heusinkveld: ‘Ons werk is belangrijk; we maken voedsel!’
IMG_9417
Vleespluimvee specialist Ruud van Wee: “Apollo Brovit is een concept voor reguliere vleeskuikens, gericht op salmonellavrije – en daarmee antibioticavrije – productie.
Foto bert heusinkveld
"Wat opvalt is dat de kuikens vanaf het begin vitaler ogen."

Blijven investeren

Vanaf het begin investeerde het stel veel in de huisvesting. “Dit was ook hard nodig”, vertelt Bert. “Het was een wonder dat we de eerste ronde kuikens redelijk goed doorkwamen. De stal was zo vreselijk nat. Er bleek na wat onderzoek een enorme waterlekkage te zijn, waardoor er honderden liters water in het strooisel verdwenen. Na vervanging van alle drinknippels was dit probleem gelukkig opgelost.” Binnen een paar jaar renoveerden Bert en Anita de twee stallen volledig. Daarna begon de bouw van een derde stal. Bert: “Deze werd casco gebouwd, de rest heb ik allemaal zelf gedaan.” Anita lacht: “Bert was blij dat de bouwvakkers verdwenen waren. Hij maakte ontzettend lange dagen in die tijd. Ik ging alleen naar alle feestjes, maar hij genoot enorm van het bouwen.”.

Zelf aan het stuur

Inmiddels houden Bert en Anita 160.000 vleeskuikens. Alle gerenoveerde en nieuw gebouwde stallen zijn voorzien van moderne voer- en ventilatiesystemen. Ook is er geïnvesteerd in een houtkachel en een installatie voor het bijvoeren van tarwe. Bert: “Met het bijvoeren van tarwe zit ik zelf meer aan het stuur. Ik zie het direct in de stal wanneer er iets niet goed is. In het verleden voerden we alleen kant-en-klaar voer en moest ik wachten tot een silo leeg was om iets te kunnen veranderen. Nu heb ik het zelf in de hand en kan snel ingrijpen. Bovendien is het qua prijs ook nog eens aantrekkelijker.”

Apollo Brovit-concept

Sinds twee jaar voert Heusinkveld op basis van het Apollo Brovit-concept. Dat staat voor volledig salmonellavrije productie van pluimveevlees, zonder inzet van antibiotica. “We voerden in die tijd van een andere voerleverancier, maar ForFarmers specialist Ruud van Wee kwam toen al regelmatig bij ons langs. Het rommelde wat in ons bedrijf en onze medewerker ging weg. Al met al was het duidelijk tijd voor een verandering. Ruud wees ons op het concept”, vertelt Bert. “Ons antibioticagebruik was ook toen al erg laag, dus het was een logische stap.”
Ruud van Wee: “Apollo Brovit is een concept voor reguliere vleeskuikens, gericht op salmonellavrije – en daarmee antibioticavrije – productie. In het voer zijn extra zekerheden ingebouwd. De kuikens groeien bijvoorbeeld iets langzamer. Hierdoor is de voederconversie wel iets hoger, maar voer je veiliger. Ik vergelijk het voer altijd met een formule 1 auto: met regulier voer zet je ze vol gas op een weg met de breedte van een fietspad. Met Apollo Brovit bied je ze een vierbaansweg en raken je kuikens dus minder snel van de weg.”

Vitale kuikens

“Wat opvalt is dat de kuikens vanaf het begin vitaler ogen”, vertelt Bert. “Bij het uitladen zie je ze altijd vrolijk rennen en zo fit en beweeglijk blijven ze gedurende de hele ronde.” “Het is echt mooi om te zien”, beaamt Anita. “Zelfs vorig zomer bleef het goed gaan, ondanks de hoge temperaturen. Zelfs toen het 38 graden werd, kort voor de kuikens weg zouden gaan, was er niets aan de hand. Ook zijn de stallen altijd mooi droog. Al met al geeft ons dat een hoop werkplezier!”

Veel aandacht

Er wordt op het bedrijf niet bespaard op preventieve gezondheidszorg, waaronder in-ovo geënte dieren. “En Ik loop nu veel meer in de stallen dan 15 jaar geleden”, vertelt Bert. “De kip van nu vraagt veel meer aandacht. Maar doordat we er bovenop zitten, zien we het ook direct als er iets aan de hand is. En dan schakelen we ook! Natuurlijk probeer je het gebruik van antibiotica uit te stellen, maar als het moet doen we het wel. We zijn nu ongeveer 95% antibioticavrij.”

Een goede start

Bert en Anita zijn heel tevreden met het Apollo Brovit-concept. “We realiseren ons goed dat we als vleeskuikenhouder een belangrijke baan hebben; we maken voedsel. In onze strakke planning van zeven weken doen we alles om de kuikens de beste start te geven. Deze start maakt of breekt immers je ronde. Het resultaat is nu nog voorspelbaarder en constanter, ook financieel! Ik ben blij dat Ruud mij toen heeft overgehaald”, zegt Bert met een glimlach op zijn gezicht.