Waar ben je naar op zoek?

Precies het voer dat de hennen nodig hebben

Wist u dat... Wist u dat...23-7-2019
Afbeelding: 13 14_Marco Meyer_portret

Marco Meyer uit het Duitse Harbern past het SplitFeeding-concept toe. Hierin wordt het voer voor zijn leghennen aangepast aan de fase in hun eierproductiecyclus. En het resultaat mag er zijn: een langere legperiode, een betere voederconversie en een stabielere eierschaal.

Ongeveer vier uur heeft een hen nodig om, na de eisprong, het eiwit en het schaalmembraan aan te maken. Daarna volgt een periode van twintig uur waarin de eierschaal wordt opgebouwd. In deze twee verschillende fases heeft de hen een andere voerbehoefte. Het voerconcept Split Feeding speelt hierop in. Daarbij krijgen hennen vanaf de dertigste week twee verschillende soorten voer op een dag.

Vanaf de middag meer calcium

's Ochtends bevat het voer meer energie en ruwe eiwitten en is het calciumgehalte lager dan gebruikelijk: iets minder dan 3%. 's Middags, wanneer de opbouw van de eierschaal begint, krijgen de leghennen voer met 4,7% calcium. Tegelijkertijd gaat het gehalte energie, ruwe eiwitten en fosfor omlaag. Marco Meyer heeft dit concept de afgelopen legperiode getest bij zijn bijna 20.000 vrije-uitloophennen.

Het juiste schakelmoment

Het is belangrijk om het juiste tijdstip te bepalen voor de omschakeling. Het uitgangspunt is daarbij dat het ochtendvoer goed is voor 40% van de dagelijkse voerconsumptie. Maar wanneer zit je op dat punt? Dat moest Meyer eerst uitvinden. Daarvoor moest hij weten hoeveel voer er door de bakken in de stal gaat, hoe lang het duurt voordat de aanvoercontainer gevuld is en hoeveel voer de hennen op een dag eten. "We hebben veertien dagen lang heel precieze metingen gedaan", vertelt Meyer. Zo heeft hij uiteindelijk vastgesteld dat er tegen 10 uur, na de tweede maaltijd, moet worden overgeschakeld op de tweede voervariant. Deze bestaat uit een blokvoeding met intervallen van een kwartier, waarna de hennen vrij mogen uitlopen. 's Nachts is er opnieuw een omschakeling, zodat de hennen 's ochtends weer het energie- en ruwe-eiwitrijke voer binnenkrijgen. Marco Meyer is erg tevreden met de resultaten van Split Feeding. Waar hij de hennen in vorige rondes ongeveer 76 weken kon houden, bleven de hennen in de testjaargang 88 weken in de stal. "Op het einde was het legpercentage nog meer dan 84%, 10% hoger dan wat de fokker aangeeft." De Bovans Brown-hennen legden uiteindelijk gemiddeld 405 eieren per hen.

Eierschaal duidelijk stabieler

Opmerkelijk is volgens Meyer dat de kwaliteit van de eierschaal tot het einde zeer goed blijft. Samen met specialist leghennen, Henning Horstman, heeft hij een groot aantal eieren gecontroleerd op breuksterkte. Ook bij het sorteren kwam hij minder eieren met scheuren of barsten tegen. Daarnaast is gebleken dat de hennen bij dit voerconcept minder eten. Voorheen lag de voeropname steeds op gemiddeld circa 127 g per hen per dag. Bij Split Feeding was dat slechts 115 g per hen per dag. "Het was een warme zomer, maar de dieren zijn het ondanks de hitte niet rustiger aan gaan doen", constateert Meyer. De voerkosten zijn door het nieuwe concept gedaald. Daarnaast heeft de langere legperiode Meyer ook meer verkoopbare eieren opgeleverd. Omdat overschotten aan voedingsstoffen worden voorkomen, betaalt het concept zichzelf ook uit wat de mest betreft. Het drogestofgehalte van de mest is gestegen van 50% naar 60%. Omdat Meyer alle kippenmest laat afvoeren, kan hij nu ook besparen op transportkosten. Uit tests in Nederland blijkt bovendien dat bij Split Feeding ook het stikstof- en fosforgehalte in de mest daalt.

Verwisseling voorkomen

Voor Split Feeding is de aanwezigheid van een tweede voersilo noodzakelijk. "Het risico dat er iets misgaat is groter", weet Meyer. Bij de bestelling en levering van het voer moet in ieder geval worden voorkomen dat de twee soorten verwisseld worden. Meyer is overtuigd van het concept: bij zijn tweede vrije-uitloopstal, die dit jaar is gebouwd, zijn ook twee voersilo’s geplaatst. Ook hier werkt hij met Split Feeding.