Waar ben je naar op zoek?

Predatie: groot probleem, maar er is iets aan te doen

Advies van onze specialist Advies van onze specialist22-7-2020

Bedrijven met vrije uitloop hebben er allemaal mee te maken: predatie, ofwel roofvogels en vossen die kippen roven. Het kost geld en het bemoeilijkt het managen van een koppel. Wat kun je doen om de schade te beperken?

Quote
Peter Venhuis: 'In de praktijk schommelt de predatie al gauw tussen de 2 tot wel 10% per koppel!'

Predatie in buitenuitlopen gebeurt op grote schaal. In de praktijk schommelt het volgens Peter Venhuis, pluimveespecialist bij ForFarmers, al gauw tussen 2 tot wel 10% per koppel. Hij rekent bij een gemiddelde voerwinst met een derving van € 6 tot € 7 per hen. Op een koppel van 15.000 hennen is dat bij gemiddeld 6% extra uitval een kostenpost van circa € 6.000.

Venhuis ziet verschillen in de mate waarin bedrijven worden getroffen. Dat is deels te wijten aan omstandigheden zoals de hoeveelheid bos in de omgeving en actieve jagers. De buizerd en de havik zijn, net als alle fauna in de nieuwe Wet natuurbescherming, beschermde diersoorten. “Verjagen of verdrijven is dan de enige optie.” Voor kraaien en vossen geldt een landelijke vrijstelling.

Pluimveehouders kunnen zelf ook het nodige doen, zoals zorgen dat alle kippen ’s avonds tijdig binnen zijn en een deugdelijke omheining. Ook afspraken met jagers en doorloop- of duikervallen plaatsen behoort tot de mogelijkheden. Deze kosten zo’n € 400 tot € 1.000 per stuk. De juiste plaats is belangrijk; meestal zijn sporen in gewassen wel zichtbaar. Een jager kan daarbij helpen. De specialist adviseert een systeem met automatische melding. Verder staan enkele provincies het gebruik van kunstlicht toe om ’s nachts vossen te bestrijden. Plaatselijke jagers zijn via hun wildbeheereenheid daartoe gemachtigd.

Managen van een koppel

Naast de directe economische schade hebben pluimveehouders met nog een nadelig effect van predatie te maken: het managen van de koppel. Als niet bekend is hoeveel kippen ontbreken, is het niet mogelijk om nauwkeurig op de werkelijke behoefte te voeren. “Het lastige is dat pas achteraf via de slachterij de werkelijke cijfers bekend zijn.”

Venhuis heeft een tip: Corrigeer wekelijks de koppelgrootte voor predatie op basis van de bekende uitval bij eerdere koppels. Verder zegt de toestand van huidige koppel ook al veel: Als de kippen gezond zijn en de eierproductie op niveau, dan is op basis van normen de uitval redelijk nauwkeurig te bepalen. “Het is wel wat nattevingerwerk. Maar altijd beter dan niets doen.”

Om meer inzicht en gevoel bij het onderwerp te krijgen adviseert Venhuis tot slot eens op een avond met een nachtkijker de buitenuitloop controleren wat er allemaal rondloopt. Dat kan ook structureel met camera’s met infrarood.