Waar ben je naar op zoek?

Nieuwe ouderdierenstal heel goed doordacht

Sector Nieuws Sector Nieuws24-1-2020
Afbeelding: 06_Reportage Kemper (3) voorkeur

De nieuwe stal voor vleeskuikenmoederdieren van Jeroen Kemper is een mooi plaatje. De stal is nagenoeg een kopie van een bestaande stal met slechts een paar kleine aanpassingen. Het bedrijf is nu helemaal af en niets staat nog een hoge en efficiënte broedeiproductie in de weg.
.

De pluimveecarrière van Jeroen begint in 1999 als hij in maatschap gaat met zijn ouders. Vader en moeder bouwden in 1970 de eerste kippenstal voor 5.000 moederdieren. Het bedrijf groeide met stallen, kippen en uitbreiding met eigen opfok. Toen Kemper het bedrijf in 2004 overnam, waren de stallen inmiddels aardig verouderd. Daarom werd in 2010 de oudste stal vervangen door een nieuwe met ruimte voor 18.000 kippen. Inclusief de kippen in twee oude stallen had hij toen 33.000 dieren. Zo is de ondernemer nog enkele jaren doorgegaan. “Het werkte prima op deze manier, maar in de nieuwe stal zagen we wel betere resultaten”, vertelt Kemper. “Gemiddeld praat je over 5 eieren meer.” Hij schrijft dat vooral toe aan een beter klimaat. Ook was het in de nieuwe stal een stuk gemakkelijker en efficiënter werken met minder grondeieren.

Afbeelding: IMG_0448
'Andere ogen vallen dingen op die ik misschien over het hoofd zie'

Andere ogen

Overigens bleef vader ook na de bedrijfsovername nog volop meewerken. En nog altijd is hij een zeer loyale en betrokken medewerker. Een andere stabiele factor is de voerleverancier; ForFarmers en haar voorgangers hebben altijd tot grote tevredenheid het voer gebracht. Op dit moment is Bernard van Harn, specialist vleeskuikenouderdieren, zijn adviseur. Het verloop van de technische resultaten is het vertrekpunt voor de begeleiding, maar Kemper benadrukt niet elk cijfer tot in detail te analyseren. “Ik vind het vooral belangrijk dat iemand meekijkt in de stal. Andere ogen vallen dingen op die ik misschien over het hoofd zie.”

Kopie

Het plan om de laatste twee oude stallen te vervangen door een nieuwe, begon een jaar of vier geleden te spelen. “Ze waren gewoon op, er moest iets gebeuren.” Afbraak en nieuwbouw was het enige alternatief. Samen met de specialisten van FarmConsult zijn de benodigde tekeningen gemaakt en vergunningen geregeld. Gelukkig kon de stikstofproblematiek geen roet meer in het eten gooien. Een belangrijk uitgangspunt was gemakkelijk en efficiënt werken. “Wat ik doe, wil ik goed doen, maar er is meer in het leven dan werken in de stal”, stelt Kemper. 
Over de omvang, het type stal en de inrichting hoefde de pluimveehouder niet lang te denken; dat zou een kopie worden van de bestaande stal uit 2010. De stal krijgt ook een nieuw eierlokaal en tussen de twee stallen komen de voersilo’s met weeginstallatie om beide stallen van voer te voorzien. De hygiënesluis komt in een loods naast de stal. Een bewuste keuze. “Nu zit de hygiënesluis in de stal en het is moeilijk om die goed schoon te houden.” Straks blijven bezoekers na het douchen op het schone gedeelte van het bedrijf en trekken ze in een omkleedruimte overall en laarzen aan.

Eigen vinding

Hoewel de stal nagenoeg een kopie is van de andere stal, zijn er ook enkele verschillen. Zo heeft de nieuwe stal een lichtstraat in de muur voor daglicht en hangen er ledlampen in plaats van tl-buizen. “Het is energiezuiniger en geeft een betere verdeling.”
Voor het voeren van de hanen is voor een rondgaand wandsysteem gekozen met dubbele ketting. In de andere stal vreten de hanen uit pannen. “Ik heb het alleen op de beurs gezien en nog nergens in een stal. Maar ik geloof er wel in”, zegt Kemper. Hij verwacht vooral in het begin, bij kleine hoeveelheden, het voer beter verdeeld te krijgen, wat bijdraagt aan meer rust. Ook de voerlijnen van de hennen worden via de plaatsing van de hoppers sneller gevuld. Opvallend is de brede vreetruimte van 17 tot 18 centimeter per kip. Dat alles moet bijdragen aan rustige, gezonde kippen.
Om de emissie te beperken werkt hij met mestbeluchting onder de beun en een warmtewisselaar. Dit geeft bijna 60% ammoniakreductie ten opzichte van de oude situatie. Een opvallend detail is de dagelijkse reiniging van de warmtewisselaar volgens een zelfbedachte methode. Binnenkort zal blijken of zijn idee werkt. Over eigen ideeën gesproken; ook het kantelen van de winddrukkap bij de luchtinlaat in de zijgevel is een eigen vinding. “De binnenkant van de kap is dan veel gemakkelijker te reinigen.”

Soms ook geluk

bedrijfsinformatie Kemper

Als over een paar weken de hennen en hanen arriveren zal blijken hoe de nieuwe stal het doet. Kemper en Van Harn hebben er alle vertrouwen in, gezien de gemaakte keuzes en jarenlange ervaring. Kemper geeft alle aandacht aan de kippen, maar beseft dat niet alles verklaarbaar en stuurbaar is. “Soms is het ook wat geluk hebben.” Met zijn niveau van vakman- en ondernemerschap doet hij er alvast alles aan om het geluk een beetje af te dwingen.