Waar ben je naar op zoek?

Roy Tomesen ziet de voordelen van de krachtenbundeling

Sector Nieuws Sector Nieuws22-4-2021

Kritische klanten maken bedrijven sterker. Zo’n kritische afnemer is legpluimveehouder Roy Tomesen in Doetinchem. We vroegen zijn mening over de krachtenbundeling van ForFarmers en De Hoop en wat hij ervan verwacht. Als je Roy om een mening vraagt, dan krijg je die ook. Na aanvankelijke scepsis, staat hij er inmiddels heel positief tegenover.

Roy Tomesen heeft op twee locaties legpluimveebedrijven. Op de thuislocatie in Doetinchem houdt hij 50.000 traditionele scharrelkippen, 30.000 hennen volgens het Beter Leven 1 ster keurmerk met overdekte uitloop en 20.000 hennen volgens het Beter Leven 2 sterren keurmerk met vrije uitloop. Op een tweede locatie in Kilder, een kleine kilometer van zijn thuislocatie, bouwde hij drie jaar geleden een varkensbedrijf om tot een legpluimveebedrijf waar hij 40.000 hennen volgens het Beter Leven 1 ster keurmerk houdt.

Afbeelding: Thomesen 720x300
Roy Thomesen (midden) met legpluimveespecialisten Gert Hoekerswever (r) en Wilko Vije (l)

Wat flikken jullie me nou?

“We hebben acht jaar met veel plezier van De Hoop gevoerd. Ze maken prima voer en de lijnen zijn kort en direct. Toen ik hoorde dat De Hoop werd verkocht aan ForFarmers was ik wel even van mijn stuk. ‘Wat flikken jullie me nou?’, dacht ik. Al met al ben ik er wel een week ziek van geweest”, vertelt Tomesen. “Dat wij van De Hoop voerden was voor mij een heel bewuste keuze. Door de korte lijnen en het persoonlijke contact voelde ik me er thuis. Ik voelde mij meer familie dan klant. Dat vind ik, naast goede technische resultaten, heel belangrijk.”

Een sterke partij

Toen na een week het stof was neergedaald en hij gesprekken had gevoerd met De Hoop en ForFarmers, zag Tomesen de logica van de stap. “De sector staat niet stil. De consolidatie en ketenintegratie zoals die in de vleessector plaatsvindt, staat ook te gebeuren in de legsector”, verwacht Tomesen. “Dat betekent dat er op den duur maar een beperkt aantal partijen overblijven. Dan kun je beter zorgen dat je bij zo’n sterke partij zit.” Inmiddels ziet hij ook de voordelen voor zijn bedrijf. “ForFarmers is veel groter in de legsector en daar zijn logischerwijs meer specialisten met de legsector bezig. Deze bredere kennis hoop ik terug te zien in de resultaten hier in de stal.”

Het beste van twee werelden

Eind vorig jaar heroverwoog Tomesen nog zijn keuze voor een voerleverancier. “De overname was immers niet mijn keus”, vindt hij. Alles overwegende heeft hij inmiddels bewust voor ForFarmers De Hoop gekozen. “Ik krijg nu het beste van twee werelden”, vertelt hij. “Toen we begin dit jaar in Kilder en in Doetinchem nieuwe koppels hennen kregen, besloot ik om in Kilder over te stappen op voer uit de ForFarmers fabriek in Heijen. ‘Bewijs het dan maar’, dacht ik bij mezelf. Ik wil zelf ervaren hoe de samenwerking verloopt.” Door die keuze werkt Tomesen op zijn bedrijf in Kilder nu samen met technisch specialist Wilko Vije en in Doetinchem met zijn vertrouwde adviseur Gert Hoekerswever.

Kringlooplandbouw

Tomesen zet een belangrijk deel van de traditionele scharreleieren lokaal af. Dit gebeurt via huisverkoop door middel van een automaat en een deel gaat rechtstreeks naar lokale afnemers waaronder horecabedrijven. “Dat sluit aan op de ontwikkeling naar korte productieketens”, stelt hij. De pluimveehouder is daar bewust mee bezig. Op zijn bedrijf in Kilder schakelt Tomesen vanaf een leeftijd van 30 tot 35 weken over op ‘lokaal voer’. “De soja in het rantsoen vervangen we dan door eiwitrijke producten van Europese bodem”, vertelt hij. In dat licht gaat zijn voorkeur uit naar samenwerking met een voerproducent uit de regio om de transportkilometers zo laag mogelijk te houden. “De voerfabriek in Heijen is weliswaar wat verder dan Zelhem, maar bevindt zich nog steeds binnen een straal van 50 kilometer.”

Resultaten in de stal

Afbeelding: 15_kippen in stal_9443

Als we Tomesen spreken, zitten beide koppels er inmiddels zes weken. Hoe bevalt het en ziet hij verschillen? “Beide koppels doen het uitstekend”, vertelt hij. “Omdat de twee koppels verschillen, het ene met witte hennen, het andere met bruine hennen, kun je ze niet een-op-een met elkaar vergelijken. Het loopt lekker in beide stallen.” Ook de samenwerking met twee pluimveespecialisten bevalt hem goed. “Gert en Wilko kijken elk op hun eigen manier naar het koppel. De accenten verschillen, maar dat kan elkaar juist aanvullen en versterken.”

Vertrouwen in samenwerking

Over de samenwerking met ForFarmers De Hoop is Tomesen positief. “Dat er dingen gaan veranderen dat snap ik. In een grote organisatie zijn zaken nu eenmaal anders geregeld. Ik hoop dat de persoonlijke aandacht blijft en dat ik geen nummer word. Met de technisch specialisten zit dat wel goed. De betrokkenheid van Wilko en Gert bij mijn bedrijf is in ieder geval heel groot. Ze doen het hartstikke goed en ik hoop dat ik ook binnen deze veel grotere ForFarmers De Hoop-organisatie het ‘familiegevoel’ krijg.”