Waar ben je naar op zoek?

Apollo FeetFit-voer maakt het verschil in de stal

Wist u dat... Wist u dat...4-1-2021

“Met vier locaties vleeskuikens is rust in de stallen heel erg belangrijk”, stelt Erik-Jan Feijen. “Een goed voer zorgt voor een goede vertering en voorkomt problemen. Als je daarnaast ook nog goede technische en financiële resultaten haalt heb je een gouden combinatie!

Afbeelding: 05-kleine foto_ scholtenlindefotografie-29
Coronaproof sparren over de gang van zaken: Marco en Erik-Jan Feijen, technisch specialist Jacco Korenblik en Stephan Feijen (v.l.n.r.)

In het Drentse Smilde houdt Erik-Jan Feijen in maatschap met zijn twee jongste zoons Marco en Stephan bijna 500.000 reguliere vleeskuikens. De vleeskuikens zijn gehuisvest in twaalf stallen verdeeld over vier locaties. Zijn oudste zoon verzorgt de financiële en fiscale boekhouding op het bedrijf. Daarnaast heeft Feijen drie vaste medewerkers.
Naast pluimvee heeft de maatschap een akkerbouwtak op 85 ha grond én verzorgen zij agrarisch loonwerk, met name tijdens arbeidspieken bij vleeskuikenhouders in de buurt.

Maximaal renderen

Ondanks de veelheid aan activiteiten, staat bij Feijen het pluimvee op de voorgrond. “Onderaan de streep moet het saldo per vierkante meter goed zijn. De kuikens moeten maximaal renderen!” Gevraagd naar de voorwaarden die hiervoor belangrijk zijn, is het antwoord van Erik-Jan duidelijk: “Een goede prijs-kwaliteitverhouding van het voer en rust in de stallen.”

Meer dan voer

Feijen is al jaren klant. Voorheen bij Maatman, nu bij ForFarmers. Vleeskuikenspecialist Jacco Korenblik komt al net zo lang als adviseur op zijn bedrijf. “Jacco komt bijna wekelijks hier. Dan nemen we de resultaten door, sparren over de zaken die er op dat moment spelen; het is een goede wisselwerking. Jacco is er net zo op gebrand om het maximale rendement uit onze dieren te halen als wijzelf”, vertelt Feijen. “We bespreken meer dan alleen het voer”, vult Jacco aan. “Ik kijk naar de resultaten van mijn klanten alsof het mijn eigen bedrijf zou zijn. Ik blijf altijd zoeken naar een beter rendement, maar wel op een manier dat het ook makkelijk loopt in de stal.”

Rust in de stallen

“Het FeetFit-voer, het voormalige P-voer van Maatman, doet altijd zijn werk”, vertelt Jacco. “De unieke samenstelling van het voer zorgt ervoor dat het resultaat heel gelijkmatig is. De stallen zijn droog én de groei en de prestaties van de dieren zijn goed. Klanten kunnen met dit voer nog steeds een scherpe voederconversie draaien.”

Feijen beaamt dit: “Het P-voer, zoals ik het nog steeds noem, maakt het verschil in de stal. We ervaren veel rust en weinig problemen.” Ook de cijfers die Feijen terugkrijgt vanuit de slachterij bevestigen dit. De voetzoolscores zitten zomer en winter onder de 25. Feijen: “De vertering is goed. Dat zien we aan de scores en de kwaliteit van het strooisel. Het voer in combinatie met de resultaten én de begeleiding is een totaalpakket dat werkt.”

Zeker in deze tijd

Zorgen heeft Feijen in deze coronatijd wel: “Nu de reguliere vleespluimveemarkt als gevolg van de coronamaatregelen zo slecht is, is het nog belangrijker dat het in de stallen technisch goed draait. We hebben een verantwoordelijkheid naar onze medewerkers. Dus zowel het voer als ons management moeten optimaal zijn.”

Positief

Op de vraag hoe hij de toekomst ziet, reageert Feijen positief: “Ik vind het werk nog steeds leuk, en dat al sinds 1985. Ik heb het bedrijf samen met mijn vader opgebouwd; van 30.000 dieren en 24 ha tot wat er nu staat.” Vol trots gaat hij verder: “De opvolging zit al in het bedrijf. En zij hebben op hun beurt ook weer groeiwensen.” Daarbij blijft Feijen altijd alle markten onderzoeken, ook richting concepten. “Maar we voelen ons nog steeds het meest comfortabel bij regulier, of, zoals wij het noemen, het ‘Feijen’-concept”, voegt hij er met een lach aan toe.