Waar ben je naar op zoek?

Top resultaten door nieuw voer voor legouderdieren

Sector Nieuws Sector Nieuws17-12-2019
Afbeelding: 03_Den Hartog Lathum (2)
Beli, Jan en Willie den Hartog (v.l.n.r.)

Op het legouderdierenbedrijf van de familie Den Hartog wordt topsport bedreven. Het huidige koppel loopt inmiddels meer dan 10 eieren voor op het vorige, dankzij een nieuw voer voor legouderdieren. De ondernemers schreeuwen niet snel van de daken dat het fantastisch loopt. Maar onder de indruk van wat ze in de stallen zien zijn ze wel.

Aangepast voer

Een belangrijk aspect bij het verbeteren van de resultaten is de juiste voeding. Daarbij is een goede onderlinge afstemming tussen pluimveehouder, broederij en voerleverancie cruciaal. Hans Beurskens productmanager legpluimvee van ForFarmers, spreekt van zakendoen op basis van partnership, transparant naar elkaar zijn en uitwisselen van gegevens. “We hebben allemaal namelijk hetzelfde doel: het produceren van de beste 17-weekse hen die er is.”

Recentelijk heeft ForFarmers het voerassortiment aangepast aan de nieuwste inzichten. Dat heeft een unieke voeraanpak opgeleverd met een apart voer voor witte en bruine opfokhennen en moederdieren (zie kader). Den Hartog kan maar één voer verstrekken en heeft daarom het aangepaste voer voor de witte hennen. De ondernemers schreeuwen niet snel van de daken dat het fantastisch loopt. Maar onder de indruk van wat ze in stallen zien zijn ze wel. “De mest is goed en de hennen blijven heel goed in de veren”, aldus Jan.

Beste resultaten ooit

Afbeelding: 03_Den Hartog Lathum (3)

Dat leidt tot mooie resultaten. Het gemiddelde legpercentage over de eerste 22 weken lag bij de bruine hennen boven de 94% en bij de witte boven de 97%. Nu op 47 weken leggen ze nog steeds respectievelijk 94% en 97%. De cumulatieve uitval bedraagt minder dan 2%. Jan: “We zitten vandaag bij beide merken meer dan 10 eieren boven het vorige koppel.” Ook de broedresultaten zijn bovengemiddeld: bij de bruine is dat 44,7% henkuikens en bij de witte bijna 43%. “De uitdaging lag bij de witte hennen en daar zien we nu de meeste vooruitgang”, aldus Hans. Wim: “Als het zo doorzet worden dit de allerbeste resultaten die hier ooit zijn gerealiseerd.”

Verbeterpunt

Samen met ForFarmers, Broederij Ter Heerdt en de dierenarts houden de ondernemers de komende tijd de vinger aan de pols. Het bedrijf is technisch op orde, maar er is nog één aspect dat ze willen verbeteren: het klimaat tijdens hete dagen. Beli: “We hadden verhoogde uitval, die ene dag dat het boven de 40 graden was.” Hij wil vooral kijken wat er mogelijk is met hogedrukverneveling in de luchtinlaat. Op voergebied onderzoekt de familie de opties voor toepassing van het Split Feeding-concept van ForFarmers. Hierin worden per dag twee verschillende voersoorten verstrekt om nog beter op de behoefte van de hennen in te spelen.

Met nog 28 weken productie te gaan, doen alle partijen hun uiterste best het prachtige resultaat vast te houden. “We mogen nooit achteroverleunen, zeker niet in deze periode van het jaar”, benadrukt Beli.

 

Info over het aparte voer voor witte en bruine hennen