Waar ben je naar op zoek?

Uitkomen van eieren in de stal

Praktische tips Praktische tips21-2-2020

Kuikens in de stal uit het ei laten komen is een opkomende trend. Dit heeft niet alleen de ‘early feeding’ als voordeel. Ook voorkomt dit bij de kuikens een deel van de stress, veroorzaakt door handelingen en transport. Stress bij een eendagskuiken kan leiden tot een verminderde weerstand en een verlaagde werking van het afweersysteem. 

Quote
"We zien in de praktijk dat het soms de kleine dingen zijn die een enorm verschil maken. Door die nu op een rijtje te zetten, bieden we de ondernemer een handige geheugensteun in de stal”

Een ei in de stal laten uitkomen is echter minder simpel dan het klinkt. Een broedei is erg gevoelig, en daarnaast is een goed broedproces van belang voor de kwaliteit van de kuikens. Het voorbroeden van de eieren tot 18 dagen vindt plaats in de broederij. Op dag 18 van het ei komen de broedeieren aan op het vleeskuikenbedrijf waar de eieren, net als in de broederij, vanaf dag 19 t/m dag 21 uit zullen komen. Een goede uitkomst is van heel veel factoren afhankelijk, zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid, luchtstromen, hoe dicht de eieren bij elkaar liggen etc. En ook na uitkomst van de eieren hebben zaken zoals de temperatuur, verlichting, de hoogte van de waterlijn en het soort strooisel grote invloed op het uiteindelijke resultaat.
 

10-tips kaart voor uitkomen in de stal

“Onderzoek naar een goede uitkomst in de stal heeft veel interessante informatie opgeleverd”, vertelt Rinze Exterkate, productmanager vleespluimvee. “Omdat een broedei zo gevoelig is kunnen kleine veranderingen, die wij nauwelijks merken, grote gevolgen hebben voor de uitkomst van de eieren. De onderzoeksresultaten hebben we vertaald naar een informatiekaart, waarop de belangrijkste aandachtspunten gebundeld zijn in 10 tips. We zien in de praktijk dat het soms de kleine dingen zijn die een enorm verschil maken. Door die nu op een rijtje te zetten, bieden we de ondernemer een handige geheugensteun in de stal.”

Interesse in de 10 tips? Vraag uw voedingsadviseur of bel onze klantenservice.