Waar ben je naar op zoek?

Verhitten meelvoer effectief tegen Salmonella

Wist u dat... Wist u dat...13-1-2022

In de pluimveevermeerderingssector neemt de aandacht voor salmonellamonitoring en -besmetting steeds meer toe. Salmonella kan via verschillende insleeproutes de stal binnenkomen. Voer is een mogelijke bron. “De kans op salmonella-insleep via voer is niet groot, maar groot genoeg om er iets aan te doen. In de praktijk blijkt dat verhitten het meest effectief is om bacteriën volledig af te doden, zonder in te leveren op de smakelijkheid van het voer en de voeropname”, aldus Christiaan Buitink, nutritionist bij ForFarmers De Hoop.

Afbeelding: Verhitten voer

Hittebehandeling

Zowel in de fabriek in Zelhem als in Heijen krijgt het meelvoer voor (groot)ouderdieren een hittebehandeling, om het afdoden van bacteriën te garanderen. Na het verhitten wordt het voer in de verhittingslijn weer teruggekoeld naar omgevingstemperatuur.

Het verhitte voer wordt apart opgeslagen en verladen en in speciale daarvoor bedoelde bulkwagens vervoerd. Om de hygiënestatus te waarborgen worden er continu monsters genomen en analyses gemaakt. “Uit de monsters genomen bij het beladen van de bulkwagens zien we dat verhitten een effectieve methode is om insleep van salmonella via meelvoer uit te sluiten. We hebben het voer gevolgd tot in de stal. Na een aantal dagen zien we het aantal kolonievormende eenheden in het voer wel iets oplopen. We werken natuurlijk niet in een steriele keten. Maar verhit voer blijft schoon voer”, aldus Buitink.

Het volledige artikel is te lezen op boerderij.nl d.d. 28-12-2021