Waar ben je naar op zoek?

Warme dagen, koude nachten: check de ventilatie in de vleeskuikenstal

Het voelt alweer als herfst: Overdag kan het erg warm zijn en ’s nachts koelt het flink af. Daarom is het in deze tijd van het jaar nóg belangrijker om de ventilatie goed af te stellen en de puntjes op de i te zetten. Belangrijk is ervoor te zorgen dat je voldoende snel terug gaat in ventilatiecapaciteit. Dit is om ongewenste tocht door te veel ventilatie te voorkomen.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Voorkom leklucht

Om de kans op E. coli te verkleinen is het belangrijk om leklucht tegen te gaan. Let daarbij op uitloopschuiven, deuren en ventilatoren die niet lopen. Klimaatspecialist Ruud van Wee adviseert pluimveehouders om ieder halfjaar een rookproef uit te voeren in hun stal om de werking van hun ventilatie te controleren. “Als je alleen al met een warmtecamera rondloopt, sta je soms versteld van wat je ziet”, vertelt Ruud. “Zelfs in nieuwe stallen ontstaat soms leklucht op plekken waar je het juist niet vandaan wilt hebben. Dit kan een pluimveehouder handen met geld kosten.

Waar treedt leklucht op?

Bij vleeskuikenstallen kan er lekkage ontstaan bij ventilatoren die niet lopen of via de uitloopschuiven (bij BLK-kuikens) die niet goed sluiten. Denk ook aan (overhead-)deuren, niet goed sluitende ventielen of lekkage via spleten in de dakisolatie.

Bij te veel leklucht krijg je tocht op de kuikens en kun je de gewenste onderdruk niet halen. Enkele voorbeelden waar je op moet letten:

  • Sluit ventilatoren die alleen in de zomer nodig zijn goed af.
  • Reinig regelmatig de vloer waar de uitsloopschuif naar beneden komt, zodat deze goed sluit en de ventilatie niet verstoort.
  • Vraag aan jouw (klimaat)specialist om je stal door te meten. Het is zeer gewenst om dit ieder halfjaar te doen.
  • Indien er vanwege het bezoekersverbod geen stalbezoek mogelijk is, kun je zelf een rookproef uitvoeren. Jouw specialist kan indien nodig zorgen voor rookpatronen. Als je een filmpje hiervan maakt, kan je specialist ook meekijken!

Hoe kan ik zelf de stal doormeten?

Controleer of de instellingen goed staan op de klimaat computers

Afbeelding: Warmtemeter (Ruud van Wee)

Het is tevens belangrijk om de klimaatcomputers voor de winterdag allemaal even langs te lopen. Check met name de minimumventilatie en de vochtregeling. Van belang is om te controleren of die goed staan om de strooiselcondities goed te houden. Soms kun je met een paar kleine aanpassingen heel veel winst boeken. Liermotoren kunnen iets verlopen zijn waardoor luchtinlaatventielen bijvoorbeeld links verder open staan dan rechts. Kijk elke ronde of de ventielen nog goed staan en stel ze af. Denk ook aan de instellingen van de verwarming. Zorg voor voldoende afstand tussen de verwarmingstemperatuur en de temperatuur van begin ventilatie. Afhankelijk van het verwarmingssysteem moet dit minimaal 1 en 2 graden zijn. Anders ontstaat de kans dat de verwarmde lucht te snel weer wordt afgezogen.

Warmtewisselaars controleren

In veel stallen wordt een warmtewisselaar gebruikt. Het is belangrijk dat de lucht die door de wisselaar naar binnen komt, goed in de stal verdeelt, zonder dat er te veel luchtbeweging ontstaat op dierniveau door de stuwventilatoren. Ook dit kun je door middel van een rookproef prima zien.

 

Aandachtspunten voor vermeerderingsdieren

In een vermeerderingsstal komt vaak meer leklucht voor dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een te grote opening bij de mestbanden die over de vloer lopen. Er hoeft maar een kleine opening te zijn van zo’n 15 tot 20 centimeter dat al leklucht kan veroorzaken. Bij oudere stallen is er soms een mestput met een grotere opening van zo’n 50 tot 60 centimeter voor de mestafvoer. Als je dan geen mest afdraait en de put is niet afgesloten, stroomt er veel leklucht naar binnen. Dit kan ervoor zorgen dat het bijvoorbeeld voorin het hok erg benauwd is en het achterin juist te veel tocht omdat er te weinig lucht via de luchtinlaatventielen de stal in komt. Dit geldt overigens ook voor eierbanden, met name in de herfst of winter wanneer de temperatuur achter de eierbanden veel lager is dan in de rest van de stal. Of als het eierlokaal zich direct achter de eierbanden bevindt kan er veel koude lucht op deze manier de stal in komen als dit niet is afgedekt. Dit kan dan weer leiden tot (meer) grondeieren, want als het tocht in het legnest gaat de hen elders het ei leggen en dat is uiteraard niet wenselijk.

 

Klimaatadvies nodig?

Wil je weten of het klimaat in jouw vleeskuikenstal in orde is? Neem dan contact op met jouw pluimveespecialist of met onze klimaatspecialist Ruud van Wee via 088 – 024 8150 of mail naar vleespluimvee@forfarmers.eu. Dan zitten jouw kuikens er deze winter comfortabel bij.