Waar ben je naar op zoek?

... Eerder droogzetten tijdens een periode van aanhoudende hitte zorgt voor een betere lactatie?

Wist u dat... Wist u dat...13-7-2018

Droogstaande koeien tijdens hittestress kalven vaak eerdere af dan verwacht (gemiddeld tot 5 dagen). Als gevolg van de aanhoudende hitte is het waarschijnlijk dat drachtige koeien die nu tegen het einde van de lactatie lopen eerder zullen afkalven dan verwacht. Hierdoor wordt de droogstandsperiode dus waarschijnlijk korter. Verstandig om hier nu bij het droogzetten vast rekening mee te houden, want een kortere droogstand heeft onder andere een negatief effect op het herstel van uierweefsel en dit herstel heeft juist in tijden van hittestress extra tijd nodig. Dit resulteert in een lagere piekproductie na afkalven.

Haal daarom bij koeien die momenteel richting het einde van de lactatie gaan het moment van droogzetten een week naar voren. Het uier krijgt hierdoor voldoende tijd om te herstellen zodat de koeien met een optimale voorbereiding de volgende lactatie in gaan.  

Vergeet juist uw droge koeien bij deze hitte niet

De effecten van deze hitte op de dierprestaties van hoog drachtige koeien zijn groot! Droge koeien die te veel last hebben van hittestress eten minder. Hierdoor ervaren zij een langere en diepere negatieve energiebalans na het afkalven, wat resulteert in een mindere melkproductie later in de lactatie.  Daarnaast heeft een lage voeropname ook negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het ongeboren kalf, de biest productie en kan het leiden tot de geboorte van minder vitale kalveren.  

Afbeelding: Transitie_koemetkalf