Waar ben je naar op zoek?

Alle pensbestendige vetten zijn weer toegestaan

Sector Nieuws Sector Nieuws19-4-2018

De NZO en Nevedi hebben besloten dat vanaf 20 april 2018  alle soorten pensbestendige vetten weer zijn toegestaan. Zij hadden maatregelen genomen om de vetzuursamenstelling van het melkvet tijdens de winter op het gewenste niveau te houden. Uit landelijke gegevens blijkt dat de vetzuren in de melk een gunstig verloop laten zien.

Vetzuursamenstelling melkvet en de inzet van pensbestendige vetten

Afgelopen najaar hebben de brancheorganisaties van de zuivelindustrie NZO en de diervoerindustrie Nevedi maatregelen genomen om de vetzuursamenstelling van melkvet tijdens de winterperiode op het gewenste niveau te houden. Deze maatregelen waren bedoeld om eventuele problemen, als gevolg van de hardheid van melkvet, bij de verwerking van melk te voorkomen. Uit de monitoringgegevens van landelijke referentiemonsters blijkt dat de waarden van de vetzuren in de melk een gunstig verloop laten zien. Voor NZO en Nevedi is dat aanleiding om de tijdelijke maatregelen per 20 april 2018 te beëindigen. Daarbij geldt de voorwaarde dat de vetzuursamenstelling van het melkvet op het gewenste niveau moet blijven. De monitoring van boerderijmelk op vetzuren wordt daarom voortgezet. Veehouders blijven dus de waarden van de vetzuren zien op het reguliere overzicht van de gegevens van de door u geleverde melk.beëindigen.
CONO blijft het algehele verbod op het voeren van pensbestendige vetten overigens handhaven. 

ForFarmers breidt aanbod pensbestendige vetten uit naar drie soorten MilkPower

Beëindiging van de voorzorgsmaatregelen betekent ook dat alle soorten pensbestendig vetten weer zijn toegestaan. Dat betekent dat ook MilkPower FF160 met een hoog gehalte aan het vetzuur C16:0 weer is toegestaan. Vanaf 1 mei is dit product weer leverbaar. Met name tijdens de zomermaanden (hittestress) is MilkPower een ideale aanvulling in het rantsoen om de melkproductie op peil te houden. MilkPower FF160 is bovendien erg geschikt om tijdens weidegang het vetgehalte op peil te houden. In onderstaand schema vindt u per product de eigenschappen. Overleg met uw melkveespecialist of en welk MilkPower-product het meest geschikt is voor het rantsoen van uw melkvee.

Afbeelding: Assortiment pensbestendige vetten - MilkPower - zonder artikelnummers