AMS-specialist Erik Hofman is al meer dan tien jaar een vaste kracht in het gespecialiseerde robotteam van ForFarmers. Zijn ervaring in ‘het mengvoer’ gaat al verder terug. In 1986 begon hij als adviseur bij een mengvoerbedrijf in Zuid-Holland, maar in het westen moest de veehouderij steeds meer plaatsmaken voor recreatiegebieden en woonwijken. Hierop besloot Erik samen met zijn vrouw naar Denemarken te vertrekken waar hij tot 2007 voor ForFarmers-voorganger Hendrix UTD heeft gewerkt. Ook was hij voor opleidingen en trainingen regelmatig in Oost-Duitsland te vinden. Internationale ervaring die hem in zijn huidige rol als tweedelijnsadviseur op het gebied van robotmelken goed van pas komt.
“In Denemarken en Oost-Duitsland zijn melkveebedrijven gemiddeld genomen groter dan in Nederland”, vertelt Erik. “Ik heb daardoor vooral leren denken in arbeidsefficiëntie en looplijnen en leren werken volgens protocollen.” Ook merkt hij op dat er in Denemarken relatief veel werk wordt uitbesteed, in vergelijking met Nederland. “Er wordt bijvoorbeeld heel intensief samengewerkt met de loonwerker. De Nederlandse boer doet dingen toch vaak zelf”, vertelt hij. In 2007 keerden Erik en zijn vrouw terug naar Nederland en ging hij als AMS-specialist aan de slag in het noorden. “Een van de belangrijkste lessen die ik heb meegenomen vanuit Denemarken? Alles wat een ander beter en goedkoper kan, moet je vooral niet zelf gaan doen”, stelt Erik. Met die insteek kijkt hij ook naar robotmelken: “Je besteedt het werk uit aan de robot, en die werkt snel, spaart arbeid uit en is minder foutgevoelig.”
Terug in Nederland hoeft Erik het internationale aspect niet helemaal te missen. Het AMS-team van ForFarmers bestaat namelijk naast Nederlanders uit specialisten uit Duitsland en België. “We overleggen geregeld met elkaar, leren van elkaar. Dit vind ik een groot voordeel”, vertelt hij, “want zoals wij het in Nederland gewend zijn, is niet altijd de beste of de enige manier.” Als voorbeeld noemt Erik het feit dat de Nederlandse veehouder jarenlang bijna uitsluitend met de combinatie krachtvoerstation – melkrobot heeft gewerkt, terwijl er in het buitenland veel vaker voor een combinatie van robotmelken en een hoger basisrantsoen wordt gekozen. “Die trend zien we nu ook overwaaien naar Nederland en daarvoor kan ik mijn eigen ervaring en de ervaring van onze internationale collega’s heel goed gebruiken. Als ik een vraag heb stuur ik een berichtje naar mijn collega’s via onze AMS-app. Zo krijg ik geregeld tips aangereikt waar je in eerste instantie niet aan zou denken.” Ook komt het team meerdere keren per jaar bij elkaar om kennis uit te wisselen en samen naar praktijksituaties te kijken.
Automatisch melken heeft veel voordelen, maar toch is het belangrijk om als veehouder goed op te blijven letten. Fouten sluipen er soms letterlijk ‘automatisch’ in. Een praktijkvoorbeeld: een melkveehouder vergeet de melkinstelling van een koe die opnieuw is afgekalfd te veranderen. “Soms lijkt het alsof een koe heel slecht opstart maar blijkt vervolgens dat de melktoestemming en de krachtvoergift niet goed staan ingesteld. De robot neemt de meest recente instellingen van de koe automatisch over, dus een nieuwmelkte koe wordt niet opgebouwd in het krachtvoer. Hoe je dit kunt voorkomen? “Protocollair werken! Daar zijn ze op grote bedrijven in Denemarken met name goed in. Zorg dat het goed instellen van de robot onderdeel is van het opstartprotocol”, concludeert
"Het combineren van bevindingen in de stal met data uit de robot is een leuke puzzel. Het geeft mij voldoening wanneer het aanpassen van de robotinstellingen bij onze AMS-klanten leidt tot een beter resultaat ”, aldus Harbers.
Vind uw dealer
Neem nu contact op
Aanmelden