Waar ben je naar op zoek?

AMS-specialist Paul Schutte: “Durf zaken aan te passen”

Advies van onze specialist Advies van onze specialist13-11-2019

Paul Schutte is AMS-specialist van het eerste uur. Sinds de oprichting van het gespecialiseerde robotteam, is Paul een vaste kracht. Paul is zelf opgegroeid op een melkveebedrijf en had al vroeg interesse in alles wat met melkvee te maken had. Naast het begeleiden van zijn eigen melkveeklanten, voorziet hij robotbedrijven van specialistisch advies in Overijssel en Zuidoost Drenthe.

"Ik ga altijd eerst de stal in"

“Wanneer ik als tweedelijnsadviseur, vaak samen met een melkveespecialist, op bezoek ga bij een robotbedrijf, ga ik altijd eerst de stal in”, vertelt Paul: “De eerste indrukken op stal en het gedrag van de koeien geven mij veel informatie over het functioneren van de robot. Pas daarna ga ik kijken naar belangrijke kengetallen als het aantal melkingen en weigeringen op het computerscherm.” In de stal kijkt Paul bijvoorbeeld naar het aantal koeien wat in de boxen blijft staan. “Blijven er te veel koeien staan, dan is dat vaak een teken van klauwproblemen en dat heeft weer effect op het lopen op de robot”, legt hij uit. Paul checkt allerlei praktische zaken, zoals pensvulling, het rantsoen aan het voerhek en de mest. Vervolgens combineert hij zijn bevindingen in de stal met de gegevens uit het managementprogramma van de robot en met behulp van RAP (Robot Analyse Programma).

"Durf zaken aan te passen"

Paul’s tip voor robotmelken? Durf zaken aan te passen en blijf niet vastzitten in hetzelfde regiem. Al gaat het goed, er zijn altijd zaken die beter kunnen. Blijf jezelf uitdagen. “Bijvoorbeeld het ophalen van koeien. Vaak zijn we gewend dit op een aantal vaste momenten op de dag te doen, maar durf het eens anders te proberen”, vertelt Paul. “Door het minder en niet op dezelfde tijdstippen te doen, zul je zien dat je straks minder ophaalkoeien hebt.”

"Durf zaken aan te passen" - Paul Schutte

Ook interessant