Waar ben je naar op zoek?

AMS-specialist Roel Snellings: “Zorg dat de randvoorwaarden kloppen”

Advies van onze specialist Advies van onze specialist6-7-2020

De afgelopen zes jaar werkte AMS-specialist Roel Snellings in het Duitse Noordrijn-Westfalen en Rheinland Pfalz. Sinds kort heeft hij Duitsland verruild voor Nederland en werkt hij voor ForFarmers dealer AgriTop in Noord-Holland en Flevoland. Daarnaast is Roel sinds kort ook teamleider van het AMS-team. Welke kennis neemt Roel mee terug uit Duitsland?

Veel verschillende type bedrijven

In de jaren waarin Roel als AMS-specialist in Duitsland werkte, zijn er veel Duitse boeren overgestapt naar het melken met een melkrobot. De voornaamste reden? Arbeidsbesparing. “In Duitsland had ik een hele gevarieerde klantenkring”, vertelt Roel: “Van bedrijven met een volledig grasrantsoen, tot bedrijven waarvan het rantsoen haast alleen uit mais bestond. Bedrijven waar veel weidegang wordt toegepast, tot bedrijven die volledig TMR voeren. Een mooie kans om ervaring op te doen met robotmelken in verschillende scenario’s.”

“De randvoorwaarden moeten kloppen”

De belangrijkste ervaring die Roel heeft opgedaan in Duitsland, is dat robotmelken succesvol gecombineerd kan worden met heel veel verschillende type bedrijfsvoeringen, zolang de randvoorwaarden kloppen. “Bijvoorbeeld strak management op de klauwgezondheid: regelmatig bekappen en voetbaden”, vertelt Roel: “dat is ongeacht het type bedrijf, essentieel voor succes.” Ook een juiste stalindeling met genoeg ruimte voor de robot en een juist samengesteld rantsoen zijn heel bepalend. Roel: “Als deze randvoorwaarden kloppen, is robotmelken bijvoorbeeld prima te combineren met een hoger basisrantsoen (groot aandeel krachtvoer in het basisrantsoen)."

AMS-teamleider

Naast AMS-specialist, was Roel de afgelopen jaren ook teamleider van het Duitse AMS-team. Een rol die hij ook binnen het Nederlandse team gaat vervullen. “Als teamleider probeer je de individuele kwaliteiten van alle robotspecialisten zo goed mogelijk te benutten en het team steeds naar een hoger niveau te krijgen door goed samen te werken”, vertelt Roel. “We hebben een hoop ervaring en kennis in het team en ook een aantal nieuwe robotspecialisten, die met een frisse blik naar onze aanpak kijken.”

Roel snellings
"Zorg dat de randvoorwaarden kloppen" - AMS-specialist Roel Snellings

Ook interessant