Waar ben je naar op zoek?

AMS-specialist Yordi: “Benut de extra informatie uit de robot”

Advies van onze specialist Advies van onze specialist25-3-2020

Sinds begin 2020 heeft het robotteam van ForFarmers er met Yordi van Asseldonk een nieuwe kracht bij. Naast het begeleiden van zijn eigen klanten bij ForFarmers-dealer Argi Focus, ondersteunt Yordi in zijn nieuwe rol zijn collega-melkveespecialisten en voorziet hij boeren van specialistische robotadviezen. Toen hij vorig jaar werd gevraagd voor het robotteam, hoefde hij niet lang na te denken.: “Ik ben goed met data en tegelijkertijd sta ik graag in de stal. Als robotspecialist kan ik juist die twee passies met elkaar combineren”, vertelt hij.

“Benut de extra informatie”

Het werken met robots in niet nieuw voor Yordi. Thuis runt hij samen met zijn ouders een melkveebedrijf en melken ze al meer dan 10 jaar met robots. “De robots geven ons veel extra informatie over de gezondheid en productie van de koeien, die we voorheen in de melkput niet kregen”, vertelt Yordi: “Als er iets in het rantsoen niet klopt en de koeien zijn minder actief, dan merk je dat vrij snel aan het loopgedrag op de robots en kun je snel bijsturen. Dat is hele waardevolle informatie en die moet je goed benutten!”

“Een team met veel kennis en ervaring”

De afgelopen maanden heeft Yordi een interne opleiding tot AMS-specialist gevolgd. Om ervaring op te doen heeft hij veel meegereisd met zijn ervaren collega’s uit het robotteam en bezocht hij robotdealers en -leveranciers van de verschillende merken om alle systemen en managementprogramma’s onder de knie te krijgen. Yordi: “Binnen het AMS-team is er veel kennis en ervaring, daar profiteer ik van.”

Quote
"Door de informatie uit de robot goed te benutten, weet je aan welke knoppen je moet draaien." - Yordi van Asseldonk

Opsporen van problemen met RAP

Yordi’s nieuwe rol bevalt goed. “Ik ben onder andere bezig met het opsporen van de oorzaak van acute problemen, bijvoorbeeld wanneer de melkproductie van de hoogproductieve koeien op een bedrijf plots wegzakt”, vertelt hij. “Dat kan het resultaat zijn van een onjuiste krachtvoergift. Door het maken van een RAP-analyse, kunnen we dit soort problemen snel opsporen en oplossen.”

“Aan de juiste knoppen draaien”

Daarnaast is het heel interessant om samen met een boer te kijken hoe we de robots maximaal kunnen benutten”, vertelt Yordi: “Zo heb ik bijvoorbeeld een klant waarbij het aantal koeien op de robot de afgelopen tijd geleidelijk aan steeds verder is gestegen. Het is een mooie uitdaging om te onderzoeken hoe we er in de nieuw ontstaande situatie, met meer koeien per robot, voor kunnen zorgen dat de robots zo optimaal mogelijk worden gebruikt voor een maximaal rendement. Zo kwamen we er bijvoorbeeld middels een RAP-analyse achter dat de oudmelkte koeien nog relatief vaak werden gemolken. Dat was in de oude situatie geen probleem, maar in de nieuwe situatie heb je liever meer ruimte voor melkingen van verse koeien. Door de informatie uit de robot goed te benutten, weet je aan welke knoppen je moet draaien. Dat is maatwerk per bedrijf en maakt mijn werk extra leuk!”