Waar ben je naar op zoek?

Beschikbaarheid en prijsontwikkeling meststoffen

Sector Nieuws Sector Nieuws14-3-2022
Afbeelding: Meststoffen inschrijving

De sterk gestegen gasprijs heeft het afgelopen najaar al gezorgd voor fors hogere prijzen voor stikstofmeststoffen. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne komt daar nu nog een forse schep bovenop. Dit geldt vooral voor stikstofmeststoffen maar ook voor kalimeststoffen.

25% van de internationale kali-productie is  afkomstig uit Rusland en Wit-Rusland. Door de Europese sancties is er minder aanbod en stijgen de prijzen fors. Er worden nu veel meststoffen besteld die door veehouders en akkerbouwers op voorraad worden gezet om zeker te zijn van beschikbaarheid voor de komende giften. Beschikbaarheid van meststoffen is vooralsnog geen probleem, hoewel de vele bestellingen wel veel logistieke drukte veroorzaken. De prijzen zullen echter nog verder doorstijgen is de verwachting.

Ondertussen stelt men zich de vraag of het nog loont om kunstmest te strooien hoewel ook de veevoerprijzen fors zijn opgelopen. ForFarmers heeft de afgelopen jaren diverse onderzoeken gedaan bij verschillende bemestingsniveaus. Daaruit bleek dat 75kg N versus 60kg N uit kunstmest leidde tot gemiddeld ruim 8 gram ruw eiwit per kilogram drogestof in de eerste en tweede snede. Dit leidt tot een extra opbrengst van bijna 55kg eiwit per hectare, omgerekend in soja is dit € 76,- meerwaarde. De bemesting van die laatste 15kg N kost op dit moment ca. € 48,- per hectare. (prijsniveau week 11)

Een goede kwaliteit ruwvoer is belangrijker dan ooit te voren om de kosten voor voeraankoop toch nog enigszins beheersbaar te houden en te kunnen profiteren van de goede melk- en vleesprijzen. Informeer bij uw specialist voor meer details.