Waar ben je naar op zoek?

Biestkwaliteit nog belangrijker tijdens hitte

Seizoensnieuws Seizoensnieuws13-7-2018

De huidige hitte maakt pasgeboren kalfjes nog kwetsbaarder. Droge koeien nemen door de warmte vaak minder voer op waardoor kalveren bij de geboorte vaak lichter zijn (35 kg in plaats van 40-45 kg) en trager opstarten. Daar komt bij dat de biestkwaliteit in warme periodes vaak minder goed is, terwijl de toch al wat zwakkere kalfjes goede biest juist heel hard nodig hebben.

Natuurlijk probeert elke veehouder om de voeropname van droge koeien op peil te houden en daarmee de conditie en het gewicht van de jonge kalfjes. Maar wat zijn nu op dit moment de belangrijkste aandachtspunten?

Meten is weten!

Meet de biestkwaliteit! Dit is tijdens warme dagen nog belangrijker dan normaal. We weten allemaal dat het, het beste voor het kalf is om binnen 2 uur na geboorte ten minste 2 liter biest binnen te krijgen en 6 liter binnen de eerste 12 uur na geboorte. Maar als biest te weinig antistoffen (IgG < 50 gram per liter, een brix-waarde van  <23) bevat, bouwt het kalf niet voldoende weerstand op.

Voorraad biest

Zorg voor een voorraad biest in de vriezer met uitstekende kwaliteit voor wanneer er onvoldoende biest of onvoldoende kwaliteit biest is. Ook om die reden is het belangrijk om de koeien direct na het afkalven volledig uit te melken.

Afbeelding: Blz.10 KALFKIKKERdrinkuitemmer

Vita Topfit

Bij slappe kalveren kunt u Vita Topfit door de melk mengen. Vita Topfit is rijk aan vitaminen/mineralen zoals ijzer, Selenium en Vitamine E en B12. Tevens zitten er probiotica in voor een betere darmondersteuning.

Hygiëne nog belangrijker dan normaal

Uiteraard is ook hygiëne tijdens warm weer nog belangrijker dan normaal: bewaar biest afgedekt in de koelkast, reinig de emmers, bestrijdt vliegen en zorg voor droge vloeren en schoon ligbed. En zorg voor een koele stal of iglo of iglo door voldoende schaduw en voldoende ventilatie in de iglo. 

Onbeperkt vers drinkwater

Tot slot, geef uw kalveren onbeperkt vers drinkwater vanaf de derde dag (totale waterbehoefte inclusief melk is min. 15% tot 20% van lichaamsgewicht bij hittestress; bij kalf van 50 kg en 6 liter melkpoeder betekent dit 1.5 tot 4 liter water per dag). Vul dit eventueel aan met Vita elektrolyt. Eventueel midden op de dag 1 keer extra water verstrekken. Dit zorgt voor extra vochtopname en herstelt de zoutbalans.