Waar ben je naar op zoek?

Dit doet een jongveespecialist bij ForFarmers

Advies van onze specialist Advies van onze specialist14-5-2024

Jongveespecialist Manon Tankink bezoekt tijdens haar werkdagen meerdere melkveehouders. Dit kunnen klanten zijn die ze met een vaste regelmaat bezoekt, of incidenteel en op verzoek van een melkveespecialist. Vandaag bezoekt ze drie heel verschillende bedrijven. Haar adviezen variëren daarmee vanzelfsprekend ook.

Jongveespecialist en onderdeel van het VITA-team

Manon Tankink is jongveespecialist bij ForFarmers. Ze is daarmee onderdeel van het VITA-team van jongveespecialisten. Onderling hebben de specialisten hun werkgebieden verdeeld. Manon is werkzaam vanuit het Regiokantoor Lichtenvoorde en is actief in de regio Achterhoek en Liemers. Ze studeerde Dierwetenschappen in Wageningen en werkt vier dagen per week bij ForFarmers. De rest van de week werkt ze thuis op het melkveebedrijf dat ze met haar familie runt.

Om een indruk te krijgen van de toegevoegde waarde van een jongveespecialist voor een melkveehouder gaan we een dag met haar op pad. Manon heeft vaste klanten, waar ze regelmatig komt. Daarnaast komt ze, op verzoek van melkveespecialisten, op bedrijven als  tweedelijns-specialist.

Manon Tankin website
"Wij adviseren over de hele jongveeperiode. Dus van droogstand, geboorte tot insemineren en een drachtige vaars die afkalft."

‘Beperk het aantal wijzigingen per week’

Het eerste bedrijf dat Manon vandaag bezoekt is Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld). Manon heeft een afspraak met medewerker Martijn Harkink die verantwoordelijk is voor het vee. Het bedrijf stapte over op het voeren van Vita Comfort. Manon heeft hen eerder geadviseerd over biestmanagement, waterverstrekking en de afstelling van de kalverdrinkautomaat. De automaat gaf voorheen meer liters en een hogere concentratie in vergelijking met de eenlinghokken. De overgang voor de kalveren is dan te groot. ‘Het liefst geef je een kalf één verandering per week. Niet én naar de automaat, én meer liters én hoge concentratie’, vertelt Manon vooraf. Dat loopt nu goed. Er zijn door het minimaliseren van de overgangen nu geen dieren met dunne mest.

In de ligboxenstal ziet ze wat dieren die wat ruim in conditie zijn. ‘Mocht je restvoer hebben, dan zou ik dat niet voor de drachtige pinken schuiven. Het is te luxe voor de drachtige pinken, waardoor er meer kans is op vervetting. Het is beter om een uitgebalanceerd jongveerantsoen te voeren’, adviseert ze daarom.
In de auto onderweg naar het tweede bedrijf vertelt Manon wat de jongveebegeleiding door de ForFarmers-jongveespecialisten zo uniek maakt. ‘Wij adviseren over de hele jongveeperiode. Dus van droogstand, geboorte tot insemineren en een drachtige vaars die afkalft.’

Afbeelding: ManonDeMarke
‘Mocht je restvoer hebben, dan zou ik dat niet voor de drachtige pinken schuiven', adviseert Manon.

Drinkautomaat kalibreren

Bij het tweede bedrijf zijn de eenlinghokjes leeg. Er komt volgens de veehouder wel een drukkere periode aan. Manon gaat de kalverdrinkautomaat kalibreren. Deze blijkt nauwelijks af te wijken.
Verderop in een groepshok met ligboxen valt Manons oog op een kalf met wat dunnere mest. Het dier blijkt net bij deze groep in geplaatst te zijn. ‘Het kan zijn dat er teveel wijzigingen voor haar zijn geweest. We adviseren maximaal één verandering per week voor een kalf. Dus óf voer, óf groep óf locatie. Bij teveel wijzigingen krijgt het kalf stress, de weerstand een dip en daarmee bijvoorbeeld coccidiose een kans’, legt ze uit.
De veehouder voert naast Vita Comfort ook hooi bij. Dat raadt Manon af. ‘Vita Comfort is al helemaal uitgebalanceerd en hooi bevat weinig voedingswaarde, dus verdunt dat het totale rantsoen. Gevolg is dat ze in totaal te weinig VEM en Ruw Eiwit binnen krijgen en minder hard zullen groeien.´
Manon informeert naar de mineralenvoorziening van de pinken. De veehouder geeft het volwassen vee een bolus en het jongvee een schep Univit Balans per dag. Een schep van 2 kilo voor 16 dieren is iets teveel. ‘Driekwart schep is beter’, adviseert ze. Dan krijgt ieder dier zo’n 100 gram per dag.

Springende kalveren

Bij het derde en laatste bedrijf van die dag werden Jerseys ingekruist. De kruisling-kalveren zijn de eerste weken goed doorgekomen. Ze hebben een glanzende vacht en springen de hokken bijna uit. ‘Dat is een goed teken’, zegt de zoon des huizes.

Manon vraagt de ondernemer of hij een kalf even op wil jagen. Het dier blijft in eerste instantie namelijk liggen. Nadat het is opgestaan, bekijkt Manon of het geen typische ruwvoerbuik heeft. Dan vreet een dier niet energiedicht genoeg. Deze ondernemers voeren ook hooi naast Vita Comfort. Manon adviseert ook hier om het hooi weg te laten.

Meer weten over jongvee?

Benieuwd naar de Vita-aanpak? Bekijk op de illustratie hieronder hoe de specialisten te werk gaan. Wil je meer weten over jongvee? Of heb je een andere vraag voor één van onze jongveespecialisten? Neem contact op met je jongveespecialist, melkveespecialist, accountmanager, de klantenservice of je regionale dealer. We helpen je graag verder!

Afbeelding: vita