Waar ben je naar op zoek?

Dit doet een jongveespecialist bij ForFarmers

Advies van onze specialist Advies van onze specialist20-12-2023

Jongveespecialist Manon Tankink bezoekt tijdens haar werkdagen meerdere melkveehouders. Dit kunnen klanten zijn die ze met een vaste regelmaat bezoekt, of incidenteel en op verzoek van een melkveespecialist. Vandaag bezoekt ze drie heel verschillende bedrijven. Haar adviezen variëren daarmee vanzelfsprekend ook.

Jongveespecialist en onderdeel van het VITA-team

Manon Tankink is jongveespecialist bij ForFarmers. Ze is daarmee onderdeel van het VITA-team van jongveespecialisten. Onderling hebben de specialisten hun werkgebieden verdeeld. Manon is werkzaam vanuit het Regiokantoor Lichtenvoorde en is actief in de regio Achterhoek en Liemers. Ze studeerde dierwetenschappen in Wageningen en werkt vier dagen per week bij ForFarmers. De rest van de week werkt ze thuis op de boerderij die ze met haar familie runt.

Om een indruk te krijgen van de toegevoegde waarde van een jongveespecialist voor een melkveehouder gaan we een dag met haar op pad. Manon heeft zo’n 70-80 vaste klanten, waar ze regelmatig komt. Daarnaast komt ze op verzoek van melkveespecialisten op bedrijven Ze is dan de tweedelijns specialist.

Manon Tankin website
"Wij zijn het enige bedrijf dat adviseert over de hele jongveeperiode. Dus van droogstand, geboorte tot insemineren en een drachtige vaars die afkalft."

Bezoek aan Proefboerderij 'De Marke' in Hengelo (Gld)

Het eerste bedrijf dat Manon vandaag bezoekt is Proefboerderij De Marke in Hengelo (Gld) met als bedrijfsleider Martijn Harkink. Het bedrijf stapte recent over op het voeren van Vita Comfort. Manon heeft hen eerder geadviseerd over biestmanagement, waterverstrekking en de afstelling van de kalverdrinkautomaat. De automaat gaf voorheen meer liters en een hogere concentratie in vergelijking met de eenlinghokken. De overgang voor de kalveren is dan te groot. ‘Het liefst geef je een kalf één verandering per week. Niet én de automaat, én meer liters én hoge concentratie’, vertelt Manon vooraf.

Minder vaak drinken per dag

Als eerste lopen Manon en Martijn langs de kleinste kalveren in de iglo’s.

De Marke paste het voermanagement aan. In plaats van vier keer per dag kunstmelk of water verstrekken uit de speenemmers, wordt nu twee keer per dag kunstmelk verstrekt met daarnaast onbeperkt water uit een bakje. Voorheen gingen de medewerkers 4x per dag langs de kalveren: 2x water, 2x kunstmelk. Nu wordt bespaard op arbeidskosten én het is beter voor de kalveren om onbeperkt water te drinken

Recent is ook het schema in de drinkautomaat aangepast. Dat loopt nu goed. Er zijn, door het constante rantsoen, nu weinig dieren met dunne mest. Het bedrijf test de biestkwaliteit. Die prima te zijn en de kalveren doen het goed. Dat is het belangrijkste.

Martijn informeert naar tips over vliegenbestrijding. Manon geeft aan dat behandeling van de ligbedden en de roosters het belangrijkste is. ‘Dan hoef je de dieren ook niet meer te plagen met een behandeling op de rug. Het is dan wel belangrijk om het elke 4-6 weken bij te houden. Als je minder vliegen hebt, dan heb je ook minder besmetting van bijvoorbeeld diarree.’

In de ligboxenstal ziet Manon aardig wat restvoer van het melkveerantsoen voor het voerhek bij het drachtige jongvee liggen. Een aantal dieren is wat ruim in conditie. ‘Ik zou dat restvoer niet te vaak voor de drachtige vaarzen schuiven. Het restvoer is te luxe voor de drachtige pinken, waardoor er meer kans is op vervetting. Bij pinken is het belangrijk om de conditie goed te houden en ze niet te dik te laten worden. Dit doe je door een uitgebalanceerd jongveerantsoen te voeren.’, adviseert ze daarom.

Terug bij het regiokantoor van ForFarmers in Lichtenvoorde werkt Manon het verslag uit. Dat mailt ze naar Martijn en de manager van De Marke. Ook gaat er een afschrift naar de melkveespecialist van het bedrijf. 

Afbeelding: ManonDeMarke
In de ligboxenstal ziet Manon aardig wat restvoer van het melkveerantsoen voor het voerhek bij het drachtige jongvee liggen.

Bezoek 2 met o.a. kalverautomaat kalibreren

Bij het tweede bedrijf zijn de kalverboxen leeg. Er komt volgens de veehouder wel een drukkere periode aan, maar door de droge, hete zomer vorig jaar zijn er toen weinig koeien geïnsemineerd. Die moeten nu allemaal nog afkalven. Manon adviseert om die dieren en de daaruit geboren kalveren goed in de gaten te houden. De koeien vraten waarschijnlijk minder tijdens hun droogstand, namen daardoor minder eiwit op waardoor de biestkwaliteit lager zal worden. Daarnaast geven die koeien soms iets minder biest, waardoor deze kalveren vatbaarder kunnen zijn voor ziekten.

Tijdens het kalibreren van de automaat blijkt de kalverdrinkautomaat nauwelijks af te wijken. Manon weegt de hoeveelheid melkpoeder die de automaat denkt af te geven na met een weegschaaltje. De automaat denkt 75 gram poeder af te geven, maar het blijken er 76 te zijn. Manon stelt met een paar drukken op het dashboard van de automaat deze opnieuw in. De hoeveelheid water die de automaat afgeeft, blijkt te kloppen.

Afbeelding: ManonLensink
Manon stelt de kalverdrinkautomaat samen met de veehouder opnieuw in

Eén verandering per keer

In een groepshok met roosters valt Manons oog op een kalf met wat dunnere mest. Het dier blijkt net bij deze groep in geplaatst te zijn. ‘Het kan zijn dat er teveel wijzigingen voor haar zijn geweest. We adviseren om maximaal één verandering per week te doen voor een kalf. Dus óf voer, óf groep óf locatie. Bij teveel wijzigingen krijgt de weerstand een dip en daarmee coccidiose een kans’, legt ze uit.

De veehouder voert naast Vita Comfort hooi bij. Dat raadt Manon af. ‘Vita Comfort is al helemaal uitgebalanceerd. Als je er hooi bij voert, wat de kalveren soms erg lekker vinden, gaan ze minder Comfort opnemen. Beter is het om er stro bij te voeren. Dat heeft minder voederwaarde en smakelijkheid, waardoor de Comfort niet verdrukt wordt

Manon informeert naar de mineralenvoorziening van de veehouder. Hij geeft het volwassen vee een bolus en het jongvee een schep Univit Balans per dag. Een schep van 2 kilo voor 16 dieren is iets teveel. Driekwart schep is beter, adviseert ze. Dan krijgt ieder dier zo’n 100 gram per dag.

Bezoek 3: Springende kalveren

Bij het derde en laatste bedrijf van die dag wordt sinds kort ingekruist met Jerseys. De stal is aan de kleine kant en de ondernemers willen veel weiden, Jerseys passen hier beter in. De jersey-kalveren zijn de eerste weken goed doorgekomen. De kalveren hebben een glanzende vacht en springen de hokken bijna uit. ‘Dat is een goed teken’, zegt de zoon des huizes.

Manon checkt het hooi en vindt het mooi stekelig. Van een kalf vraagt ze of de ondernemer die even op wil jagen. Het dier blijft in eerste instantie namelijk liggen. Nadat het is opgestaan, bekijkt Manon of het geen typische ruwvoerbuik heeft. Dan vreet een dier niet energiedicht genoeg. Deze ondernemers voeren ook hooi bij, om de pens goed te laten ontwikkelen. Maar Manon adviseert om het hooi weg te laten. Vita Comfort is al uitgebalanceerd en hooi bevat weinig voedingswaarde. De pens van deze dieren is nog vrij klein, dus ze kunnen nog weinig hooi opnemen. Alleen Vita Comfort is dan voldoende. 

Afbeelding: ManonPennings
Manon checkt het hooi en vindt het mooi stekelig

Meer weten over jongvee?

Wil je meer weten over jongvee? Of heb je een andere vraag voor één van onze jongveespecialisten? Neem contact op met je jongveespecialist, melkveespecialist, accountmanager, de klantenservice of je regionale dealer. We helpen je graag verder!