Waar ben je naar op zoek?

Eerste snede: Beperk verliezen op het veld en in de kuil

Sector Nieuws Sector Nieuws19-4-2023
Afbeelding: inkuilen_1

Tijdens het inkuilen treden er onvermijdbare verliezen op. Dit gebeurt niet alleen al op het veld maar ook onder het plastic en tijdens het uitkuilen. Deze verliezen kunnen oplopen tot wel 30%! Het beperken van deze verliezen is de eerste winst.  Met behulp deze tips kun je de verliezen beperken.

1

Maaien: hanteer een minimale maaihoogte van 7 cm

Schat de opbrengst die er staat en of deze overeenkomt met de hoeveelheid waarvoor je bemest hebt. Zorg voor een goede afstemming met de loonwerker. Hanteer een minimale maaihoogte van 7 cm, gras groeit uit gras, dat betekent een snellere hergroei optreedt na het maaien, zeker bij grasklaver.

2

Veldperiode: schut bij twijfel niet!

Streef een korte veldperiode na, maximaal 48 uur. Schud bij twijfel niet! Voor een optimale conservering is een droge stof percentage van minimaal 45% nodig.

3

Harken: balans tussen geen restvoer en geen vervuiling

Schoon harken betekent de juiste balans tussen geen restvoer in het land en vervuiling vanuit grond. Grond in de kuil betekent een duidelijk lagere voederwaarde en veelal een ongunstige conservering.

4

Inkuilen: veraf gelegen percelen als laatste kuilen

De verdeelcapaciteit op de kuil bepaalt de hoeveelheid aanvoer tijdens inkuilen. Het gewicht op de kuil = min. 50% van aanvoer/ uur. Dit betekent dat bij 50 ton aanvoer per uur er 25 ton op de kuil moet om aan te rijden. Let erop om de veraf gelegen percelen als laatste te kuilen.

5

Kuil afdekken: zo snel mogelijk afsluiten

De kuil zo snel mogelijk afsluiten en gewicht er op, een onderfolie geeft goede resultaten.

6

Voeg een inkuilmiddel toe

Afbeelding: Silosolve de koelinaire keuze

Voeg altijd een inkuilmiddel toe. Een goed  inkuilmiddel zorgt voor een snelle conservering en daardoor stabiele kuil, gaat broei tegen en zorgt daardoor voor een smakelijk product. Door het beperken van de verliezen en behoud van voederwaarde en smaak wordt het voer efficiënt omgezet, wat tevens goed is voor goede CO2 efficiëntie op uw bedrijf. SiloSolve FC is het eerste inkuilmiddel dat bewezen succesvol is bij zowel het voorkomen van broei als het verlagen van conserveringsverliezen. Lees hier meer >

Meer weten?

Wilt u meer weten over bemesting en het juiste moment om te bemesten? Of heeft u een andere vraag aan onze melkvee- of teeltspecialisten?  Neem contact op met uw specialist, accountmanager, klantenservice Herkauwers of uw regionale ForFarmers dealer.