Waar ben je naar op zoek?

Extra aandacht voor kalfjes die na hittestress ter wereld komen

Advies van onze specialist Advies van onze specialist19-8-2020
Afbeelding: Transitie_koemetkalf

Hoe beter droge koeien de hitte van afgelopen weken hebben doorstaan, hoe groter de kans dat kalfjes de komende weken in goede conditie ter wereld komen. Waar moet je extra op letten bij aankomende geboortes en hoe helpt je zwakkere kalveren zo goed mogelijk door de eerste levensfase?

 

Als droge koeien (veel) last hebben gehad van hittestress en niet voldoende vers voer hebben opgenomen, heeft dat gevolgen voor de kalfjes. Ze worden gemiddeld drie kilo lichter geboren, hebben een hogere lichaamstemperatuur en nemen de antistoffen uit biest minder goed op, want ten koste gaat van de weerstand. Ook groeien ze per dag gemiddeld 0,2 kg minder tot aan het spenen en zijn aanzienlijk lichter als ze van de melk gaan.

Hoe beoordeel je de conditie van het pasgeboren kalf en wat doe je als een kalf slap en zwak is?

1

Kijk naar de voeropname van de koe

Ga na of de koe tijdens de droogstand voldoende vers voer heeft gegeten. Als de voeropname tijdens de hitte goed is gebleven, is de kans een stuk groter dat het kalf bij geboorte gezond en sterk is.

2

Controleer de biestkwaliteit

Controleer de kwaliteit van de biest met een refractometer! De gewenste BRIX-waarde is minimaal 23 %. Als koeien vanwege de warmte 2 tot 5 dagen vroeger afkalven, kan de biest van mindere kwaliteit zijn en zal het kalf via de biest onvoldoende antistoffen binnen krijgen om snel een goede weerstand op te bouwen. In dat geval is het beter om eerder ingevroren biest van goede kwaliteit te geven.

3

3 a 4 liter biest direct na de geboorte

Uiteraard moet het kalf, net als in andere periodes van het jaar, ook voldoende biest krijgen: 3 a 4 liter direct na de geboorte en in totaal zeker 6 tot 8 liter in de eerste 12 uur na de geboorte.

4

Ondersteun de weerstand van zwakkere kalveren

Bij slappe kalveren raden wij aan Vita Topfit door de melk te mengen ter ondersteuning van de weerstand. Vita Topfit is rijk aan vitaminen/mineralen zoals ijzer, Selenium en Vitamine E en B12 voor een betere weerstand en bevat extra magnesium met lecithine wat zorgt voor een betere vetvertering.

5

Verstrek vers water en let op de zoutbalans

Verstrek altijd vers drinkwater aan het kalf, eventueel aangevuld met Vita Elektrolyt voor extra smakelijkheid en ondersteuning van de zoutbalans.

6

Pas zonodig het voerschema aan

Eventueel kan het melkschema aangepast worden, overleg hiervoor met uw specialist.