Waar ben je naar op zoek?

Familie Holland: “Blij de jongveestal in met melkpoeder VitaMilk Titan”

16-8-2023

Maarten Holland en zijn ouders Ben en Elly uit het Overijsselse Mastenbroek runnen samen een prachtig familie melkveebedrijf in de Mastenbroekerpolder. Onlangs hebben zij een verandering in de voeding van hun jongvee aangebracht. Sindsdien hebben zij er minder werk mee, zijn de kalveren actiever met drinken én hebben ze een mooie glimmende vacht. Het geheim? Volgens de veehouders is dit de melkpoeder ‘VitaMilk Titan’.

Afbeelding: Holland1
V.l.n.r. Maarten, Ben en Elly Holland

De puntjes op de i, óók bij de kalveren

Dat de ondernemers houden van netheid is direct zichtbaar als je het erf op komt rijden.  Maarten: ‘We zorgen graag voor een strak bedrijf waar alles goed draait, en waar je met plezier kunt werken, We focussen ons niet extra op één specifiek onderdeel, maar proberen liever alles goed te doen’. Bij de kalveren kon nog wel een verbeterslag gemaakt worden vond Elly, die zich binnen het bedrijf o.a bezig houdt met de kalveren. “Gezonde, fitte kalveren die uiteindelijk leiden tot een goede melkkoe, dat is ons doel” licht Elly toe. Fitte kalveren geeft werk plezier. De veehouders hadden op zijn tijd te maken met gezondheidsproblemen als diarree bij de kleinsten. Toen Elly las over de melkpoeder VitaMilk Titan, wekte dit haar interesse en vroeg ze bij haar jongveespecialiste Fredrieke een proefverpakking aan. 

Afbeelding: Holland3
Jongveespecialiste Fredrieke beoordeelt de kalveren samen met Elly

Van drie naar twee keer daags voeren

Elly ervaart al snel de positieve effecten van de nieuwe melkpoeder: “Sinds we VitaMilk Titan gebruiken, zijn de kalveren feller en actiever met drinken. Ze staan gelijk op als ik eraan kom. Voorheen moest ik kalveren nog wel eens helpen om ze aan de emmer te krijgen. Ook durf ik het door de positieve effecten aan om van drie -, naar twee keer daags te voeren. We wilden de voerdruk niet te hoog hebben, vandaar dat we drie keer per dag voerden. Met de juiste concentratie van de nieuwe melkpoeder is het effect op de darmen goed. Nu houd ik meer tijd over om de kalveren te observeren in de stal. Ook zorgt het echt voor een stuk werkplezier. Het is toch  veel leuker om de deuren van de stal te openen als alles lekker loopt”. 

Afbeelding: Holland2

De kalveren zijn de toekomst

De melkpoeder is niet de enige reden waarom het goed loopt met de kalveren. Ook zorgen ze consequent voor een tijdige biestverstrekking. Een kalf krijgt direct na de geboorte 4 liter biest, óók als het midden in de nacht is. Ben: “Het is ook mooi om daarvoor je bed uit te gaan”. Verder wordt er goed op de weerstand van de kalveren gelet en krijgen ze, waar nodig ,in de winter een lamp boven hun éénlingbox en krijgen ze een kalverdekje om. “Op deze manier gaat de energie naar de groei en niet naar het op temperatuur houden” vertelt Elly. Verder krijgen alle droogstaande koeien een preventieve Rotavec-enting zodat de koe extra antistoffen doorgeeft via de biest aan het kalf .

Hoewel de nieuwe melkpoeder al een flinke verbeterslag heeft opgeleverd, hebben de veehouders nog een wens om de jongveestal eens aan te pakken. “De kalveren zijn de koeien van de toekomst. Ook is een stukje arbeidsefficiëntie en gemak belangrijk, zodat ik ook in de toekomst het bedrijf kan blijven runnen” vertelt Maarten. 

Over melkveebedrijf Holland in Mastenbroek

Afbeelding: bedrijfsfoto Holland
  • 155 melk- en kalfkoeien
  • 95 stuks jongvee
  • 80 hectare land, waarvan 62 hectare grasland rondom de huiskavel en 18 hectare mais

Meer weten?

Meer weten over VitaMilk Titan of ons assortiment kunstmelk en jongveevoeders? Vraag ernaar bij uw melkveespecialist, accountmanager, klantenservice Herkauwers of uw regionale ForFarmers dealer.