Waar ben je naar op zoek?

Familie Holmer winnaars Agroscoopbokaal Melkvee 2017

23-5-2017

Met fluctuerende melkprijzen en mogelijke invoering van fosfaatrechten staat één ding als een paal boven water: een hoge efficiënte melkproductie met gezonde koeien loont. Met een rollend jaargemiddelde over 2016 van 12.815 kg per koe met 3,94% vet en 3,40% eiwit is de familie Holmer uit Laren (Gld.) de winnaar van de Agroscoopbokaal Melkvee.

 

“Op advies van melkveespecialist Martin Keuper zijn we overgestapt naar drie keer daags melken. We merkten dat de koeien meer aankonden en zagen via een berekening met het programma Melk€fficiënt dat de voerwinst hierdoor zou stijgen. Tevens hebben we het rantsoen aangepast en geconcentreerder gemaakt door MilkPower te voeren”, vertelt Gerrit Holmer.

De aanpassingen hadden succes. De gemiddelde dagproductie is afgelopen jaar gestegen naar 41,5 kg per koe per dag en was over het laatste halfjaar zelfs ruim 42 tot 44 kg per koe per dag. Met deze stijging heeft het bedrijf een grote efficiëntieslag gemaakt. Zo zijn de rantsoenefficiëntie, de meetmelk uit ruwvoer en de voerwinst sterk toegenomen. Holmer weet een voerwinst van 370 euro per koe per jaar méér te realiseren dan bedrijven met een vergelijkbare melkproductie per hectare. Dit is met 80 koeien zo’n 30.000 euro extra per jaar.

Naast de omschakeling naar drie keer daags melken, spelen andere factoren ook een belangrijke rol bij het behaalde resultaat. “Het begint bij goed ruwvoer, van graszaadkeuze en bemesting tot inkuilmiddel en uitkuilmanagement, we proberen dit zo goed mogelijk te doen. En de rest van het plaatje moet ook kloppen, denk aan een uitgebalanceerd rantsoen, een genetisch goede veestapel en veel aandacht voor jongveeopfok, transitiemanagement en een uitstekende verzorging van de dieren.”

De familie Holmer ontving onlangs de Agroscoop-bokaal uit handen van Yvon Jaspers tijdens een feestelijke uitreiking in Zwartsluis.